Behov av extramormor blev till ett helt företag

Nannyn Gunnel Nejjar hämtar Folke, 3, och Ingmar, 5, två gånger i veckan.

Nannyn Gunnel Nejjar hämtar Folke, 3, och Ingmar, 5, två gånger i veckan.

Det startade som ett ideellt initiativ för att ge barn chans till en ”extramormor”.

Men efterfrågan var så stor att det blev ett företag av det hela.

– Vi anställer bara kvinnor 50 plus med erfarenhet av att jobba med barn, säger Pernilla Grip Acharius, grundare av Nannies.

2003 startade hon den ideella föreningen Extramormor.se med tanken att barnfamiljer och ”extramormödrar” skulle hitta varandra och bygga villkorslösa relationer över generationsgränserna.

– Det är så många barn som inte har den kontakten. Föräldrarna kanske har flyttat iväg från sin hemort. Eller så har mor- och farföräldrarna inte tid att träffa barnbarnen, eller så finns de inte vid liv, säger Pernilla Grip Acharius.

När Pernilla såg intresset, och att kraven på vad extramormödrarna skulle göra hela tiden ökade, startade hon Nannies 2009. De 40 anställda barnpassarna är upp till 72 år gamla.

Krockar inte unga föräldrars syn på uppfostran med de äldre kvinnornas?

– Nej, de är ju vana att föräldrar har sin syn på uppfostran och anpassar sig. Vi är hemma hos privata familjer, och då är det än mer viktigt. Barnen måste ju känna igen sig, säger Pernilla Grip Acharius.

Familjen Westman i Ålsten har anlitat Nannies i snart två år. Sönerna Folke och Ingmar hämtas från förskolan två gånger i veckan.

– Vi har varit jättenöjda. De verkade seriösa och proffsiga, och personalen har gått första hjälpen-kurs. Vi tyckte också att det var ett plus att de var äldre och erfarna, säger Marit Westman.

Fakta

Här finns hjälp

Veteranpoolen: pensionärer som hjälper till med allt från glödlampsbyte till matlagning.

Nannynu!, Nanny24, NannyStockholm: barnpassning.

Hemfrid: flera tjänster som hemservice och barnpassning.

My academy: hjälper till med läxläsning.

Trädgårdsglädje: hjälper dig med planering och trädgårdsarbete.

Rasta hunden: företag som förmedlar kontakter med hundrastare.