ANNONS

”Ingen ska behöva sitta ensam”

Ivar Bjordal, Nälsta
Ivar Bjordal i Nästa har nominerats till lokal hjälte i Västerort.
På Krister Siöblads väg i Nälsta slipper de som är äldre känna sig ensamma.
Där bor nämligen Ivar Bjordal.
– Det är inte roligt att se dem som sitter ensamma, då kan man ta sig de där minuterna och ta en kopp kaffe tillsammans.
Nu har han nominerats till lokal hjälte i Västerort.
ANNONS

Berätta lite om dig själv?

– Jag är en 44-årig man, bor i Vällingby med son och fru. Jobbar som bagerichef i Solna. Jag jobbar mest och är hemma och leker med sonen, säger Ivar Bjordal.

Men Ivar Bjordal gör mycket mer än så. Han står nämligen inte ut med att se människor sitta ensamma – då kliver han in och hjälper till.

Hur kommer det sig att du är så hjälpsam?

– Det är någonting som jag har fått med mig från min barndom. Jag har alltid försökt hjälpa alla med det jag kan, i hela mitt liv.

Berätta lite om vad du gör för att hjälpa andra?

– Hela min familj försöker hjälpa till, speciellt de äldre som sitter ensamma. Vi bjuder hem dem på jul och nyår så att de ska slippa sitta ensamma. En man har firat jul och nyår med oss i 4 år. Vi tar hand om honom så att han slipper sitta ensam.

Just mannen som brukar fira jul och nyår hemma hos Ivar Bjordal och hans familj är för närvarande inlagd på sjukhus. Men han slipper ligga där ensam, dag ut och dag in. Ivar åker dit med tidningen varje dag.

– Han är ju ensam, säger han.

ANNONS

– Han har blivit som en del av vår familj, så det ingår liksom i de dagliga rutinerna.

Utöver det har Ivar andra äldre som han hjälper med olika saker. Vissa får bröd varje morgon, andra får hjälp med snöskottning eller handling. En gång ställde han till med gatufest för att fira en grannes 100-årsdag.

– Jag har väl bara lärt mig att ingen ska behöva vara ensam, så jag tar ganska illa vid mig om någon är det, säger Ivar Bjordal.

Vad är en lokal hjälte för dig?

– Det är någon som är snäll och som försöker göra området bättre, och försöker göra världen bättre. Kanske någon som inser att det krävs så lite – att man faktiskt bara kan gå och ta en fika med någon äldre. Någon som vill hjälpa till och se till att alla mår bra. Jag har aldrig ansett mig vara någon hjälte, utan det har alltid varit så att jag har försökt hjälpa till så mycket jag har kunnat.

– Jag tycker att alla borde börja tänka på det, och ta sig den tiden. Det är inte roligt att se dem som sitter ensamma, då kan man ta sig de där minuterna och ta en kopp kaffe tillsammans.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Västerort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasterort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Västerortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Lokala partners
ANNONS