Behövde akutvård – ingen ambulans kom

Cancersjuka Rosie fick vänta i nästan två timmar på en ambulans. Enligt Ivo har dock varken landstinget eller SOS Alarm har gjort något fel.

När Rosie, som lider av en obotlig form av lungcancer som spridit sig till skelettet, åt lunch med en bekant förra året drabbades hon av en plötslig smärta över bröstkorgen.

En läkare på ASIH, Stockholms sjukhem, bedömde att Rosie behövde akut vård och inte skulle ta sig till sjukhuset själv – utan vänta in en ambulans.

– Gång på gång fick jag höra att ambulansen var på väg fast den inte var det, ­säger dottern Hanna som bor på Södermalm.

Det första samtalet ringdes till SOS Alarm 16.44, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), och Hanna fick då information om att ambulans var på väg och att ärendet bedömdes som prioriterat. Vid två senare tillfällen kontaktade Hanna SOS Alarm igen, för att få veta varför ingen ambulans dök upp.

Klockan 18.30 hade fortfarande ingen ambulans dykt upp och familjen fattade då beslutet att åka in själva.

– Det var som i en mardröm när man försöker ropa efter hjälp men inte får fram ett ljud, säger Hanna.

Nästan två timmar efter det första samtalet kom ambulansen.

– I det här fallet gjordes prioriteringen att fallet var akut, men inte livshotande och hamnade därför som prioritet 2. Under tiden som patienten fått vänta har man skickat ambulansen till andra ställen, som man bedömde var mer akut, säger Erik Berglund, pressekreterare på Stockholms läns landsting.

– Det är självklart ingen tid vi vill ha, men ibland händer det. Det handlar om att hela tiden göra prioriteringar, och att de som bäst behöver hjälpen ska få den.

Tiden det tar att få en ambulans med prioritet 2 varierar, men målet är att den ska vara på plats inom 30 minuter. Det finns dock inga lagstadgade krav eller nationella mål.

Niklas Haglund, inspektör på Ivo, tycker att fallet är beklagligt, men att det inte fanns grund för att kritisera vare sig SOS Alarm eller landstinget.

– Det här är inte god vård enligt vår bedömning. Men det kommer alltid att vara så att den som är mest skadad går först, det kommer man tyvärr inte undan, ­säger Niklas Haglund.

Fakta

Så här snabbt ska ambulansen komma

Prio 1. Akuta livshotande symptom eller olycksfall:

Närmast tillgängliga ambulans larmas. Snittiden för att få en ambulans i innerstan är under 2015 9 minuter och 33 sekunder.

Prio 2. Akuta men ej livshotande symptom:

Närmast tillgängliga ambulans tilldelas uppdraget.

Prio 3. Övriga uppdrag:

Ej allvarliga fall. Ambulans tilldelas med hänsyn till den totala beredskapen.