ANNONS

Här behöver ingen vara ensam i jul

Frank Marin och kollegerna på simhallen bjuder in på julafton.
Frank Marin och kollegerna på simhallen bjuder in på julafton.
För många är julen en ljus och varm tid. För den 
som inte har någon att fira med kan det vara precis tvärtom. Men här behöver ingen vara ensam – och många vill vara med och bidra till gemenskapen.
Här i Sundbyberg bryr vi oss om varandra”, säger Frank Marin, chef i simhallen.
ANNONS

Säckar fulla med kläder och långa rader av varma skor står och väntar på nya ägare. Frank Marin och kollegerna på Sundbybergs simhall har fullt upp med förberedelserna inför julafton. Sortera, vika, hänga på galgar.

På lördag fylls lokalerna av julmusik, glöggdoft och julfirare. Ifjol kom drygt 100 hemlösa och andra behövande på Det stora julbadet.

skarmavbild-2016-12-19-kl-14-09-04

Frank Marin med en del av det som Sundbybergarna skänkt.

– Om det är en dag på året då man verkligen behöver närhet till andra så är det julafton. Här får människor som är ensamma om julen mänsklig värme. Man blir omhändertagen och får äta gott. Man badar, duschar och får håret klippt, säger Frank Marin.

Alla gäster får med sig en stor kasse kläder och skor som Sundbybergsborna skänkt till simhallen under december. Gåvor tas emot fram till den 23 december, både hos simhallen och i stadshuset i Hallonbergen.

De flesta som kommer till simhallen på jul är sundbybergare, från världens alla hörn.

– Allt har skett via sociala medier och det spridda ordet. Vi säger till folk vi träffar på torget och de som sitter och tigger utanför en affär, att ”glöm inte komma till simhallen på julafton!”, berättar Frank Marin.

Runt 40 volontärer plus lokala frisörer och fotvårdare brukar dyka upp. Den som vill är välkommen att hjälpa till från klockan 08.30 på lördag.

– Förra året kom mammor och pappor med sina femåringar och hjälpte till, de ville visa upp värderingar och mänsklig värme. En kvinna var förbi med 100 mackor. Här i Sundbyberg bryr vi oss om varandra. Det märks.

ANNONS

Hur är stämningen på jul?

– Glad! Alla pratar med alla, oavsett vem man är. På julen vill många sprida lite extra kärlek, det ger bra karma och glädje tillbaka. Julafton är en riktig höjdpunkt här, man går bara runt och smajlar!

Sundbybergs kyrka med volontärer bjuder också in på lördag.

skarmavbild-2016-12-19-kl-14-08-52

Maud Bergqvist.

– Vi märkte av för några år sedan att det fanns en efterfrågan på att komma samman just på julafton. Vi kan vara ett alternativ till att sitta ensam i sin lägenhet, säger Maud Bergqvist, diakon.

På programmet står gröt, sånger och samtal. Den som vill får kolla Kalle Anka klockan 15. Enkelt, trivsamt och lugnt är melodin.
– Det blir inte en massa klappar och tjo och tjim utan gemenskap som värmer, i en enkel form, säger Maud Bergqvist.

Julafton är ju inte ljus och glädje för alla, påminner hon.

– Julen är den tid på året som skapar mest kontraster. För den som förlorat en anhörig blir det en helt annan jul. Det kan vara oroligt i familjen. Julen är en svår tid för en del människor.

För dem står kyrkoporten öppen.

– Att komma hit kan vara en väg att stå ut, om det nu bara är den nivå man orkar med. Man får vara ledsen på jul, här är alla välkomna som de är, säger Maud Bergqvist.

Läs också: Carina i Sundbyberg öppnar sitt hem för ensamma i jul

Fakta

Här är det öppet på julafton

Jul i Sundbybergs kyrka. Gröt, sång och gemenskap från klockan 14.30 för alla som vill. Kalle Anka visas, Avslutas med julbön klockan 17, Ingen föranmälan eller medlemskap krävs.

Det stora julbadet i Sundbybergs simhall på Bergaliden 1. Mat, mys, bad och klippning mellan klockan 9 och 12. Alla är välkomna, ingen föranmälan.

Gemenskapsjul i Centrumkyrkan. I samarbete med Lions anordnas julbord i Centrumkyrkan på Prästgårdsgatan 13 klockan 10–14. Ingen föranmälan krävs.

Gemenskapsjul med organisationen 
Verdandi. Julbord och klappar till barnen. I fjol kom 70 personer. Bergshöjden 36 klocJulavdelning på Bisak på Värmdö.kan 12–16. Gratis.

Jul för ungdomar. Rissneambassadörerna bjuder in till julbord, julfilm och quiz på Hundra47an i Rissne. Svensk julmat och libanesiska delikatesser. Öppet 17–23. Gratis.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.