”Vin behöver inte vara så pretentiöst”

Olivia Eriksson, här med ett glas på Matilde, tror på fler vinhak i Sundbyberg.
Olivia Eriksson, här med ett glas på Matilde, tror på fler vinhak i Sundbyberg.
Olivia Eriksson.
Olivia Eriksson.
Boken.
Boken.
Om Sundbyberg vore ett vin skulle det vara ett ungt, friskt bubbel från nya världen.
Mitt i har snackat vin med nyinflyttade Olivia Eriksson, aktuell med boken "En mindre bok om vin".

Intresset för vin ökar och vi spenderar mer pengar på en flaska idag än för bara några år sedan. Samtidigt upplevs vin som ganska svårt och otillgängligt. Det menar Sundbybergsbon Olivia Eriksson, 23, aktuell med ”En liten bok om vin”. Boken riktar sig till vinintresserade nybörjare som kan känna sig vilse i djungeln av druvor, vindistrikt och knepiga fraser och ord.

– Jag har själv varit med om att man sitter ett gäng på krogen och alla pekar på varandra när det är dags att välja vin. Man vågar inte riktigt. Det är synd, man lär sig ju genom att fråga och prova, säger Olivia.

Boken rör en mängd ämnen, allt från hur vin framställs till frågor som: kan man mikra vin? Varför får man huvudvärk av rödtjut? Vad betyder naturvin?

– Jag frågade folk på Facebook och mina kompisar om vad de ville veta om vin. Sen har jag försökt besvara det, säger Olivia.

Hennes eget vinintresse väcktes hemma. Hon har ingen sommelierutbildning men gillar att prova sig fram och låta vin och mat samspela. Olivia slår ett slag för att inte komplicera det i onödan, varken när man pratar om eller dricker vin.

– Vin behöver inte vara så pretentiöst. Man måste inte använda särskilda ord. Säg inte bouquet, säg doft. Och det är inget fel i att beställa husets vin på restaurang, det är ofta utvalt för att passa många rätter, säger Olivia.

Vad ser du för vintrender just nu?

– Efterfrågan på naturvin, ekologiska och biodynamiska viner ökar. Det har nog inte så mycket med själva vinet att göra, det beror nog mer på intresset för eko och odling.

– Jag tror vi kommer se mer av bättre, alkoholfritt vin under 2017. Det finns flera riktigt goda och jag tror att allt fler är ute efter smak snarare än alkohol idag.

När det gäller det alkoholfria utbudet vet Olivia om någon. Hon tröttnade på att så mycket kretsade kring alkohol i sociala sammanhang, och bestämde sig för en vit period.

– Men det är ju ofestligt att behöva dricka juice och läsk på krogen, så jag började prova alkoholfria viner. Jag var nykter i ett halvår. Jag ville testa att se om man kunde ha kul utan alkohol, och det kan man absolut!

Hur är Sumpan som vinstad?

– Jag flyttade hit i vintras och har inte så bra koll på utbudet än. Mitt första intryck är att det mer är en ölstad. Men Sundbyberg är väldigt trendigt, så det kommer allt mer tror jag.

Om Sundbyberg vore ett vin, vad skulle det vara då?

– Ett ganska lättillgängligt, ungt vin. Absolut inte blaskigt utan ett friskt vin från nya världen. Jag tror det skulle vara sprakande och spännande och bubbligt. Inte champagne, snarare en bra prosecco.

Olivia Eriksson.