Bejhed (V) kan tvingas bort efter kritik

Internt riktas nu kritik mot Leif Bejhed.
Internt riktas nu kritik mot Leif Bejhed.
Ostrukturerad, bristande omdöme och personliga övertramp.
Vänsterpartisten Leif Bejhed får hård intern kritik och kan tvingas bort från posten som Kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Själv vill han vara kvar och menar att hans nämnd sköts klanderfritt.

Leif Bejhed är en av majoritetens färgstarkaste politiker. I valet stod han på fjärde plats på Vänsterpartiets lista men fick ändå 92 personkryss – fler än de tre toppkandidaterna tillsammans.

Samtidigt har hans sätt att driva politik retat gallfeber på personer såväl utanför politiken som internt i majoriteten.

Två exempel är hur det beslutade bygget av en ny tennishall på Stora Wäsby stoppades efter att Leif Bejhed oannonserat besökt hallen och hur han snabbt tog ställning för projektet ”Sport is my gang” utan att ha förankrat det i majoriteten.

Läs mer: Oklart om miljonsatsningen på Stora Wäsby blir av

Stopp för tennishall vid Stora Wäsby (Mitt i Väsby, 21 december 2015)

Så vill boxargänget stoppa stöket (Mitt i Väsby, 21 september 2015)

Från vänster: Mikael Lindström, Lars Myrborg, Leif Keiski, Zoltan Sarossy med sonen Leon Sarossy, Majid Ahadpour – alla med gedigen boxarerfarenhet. Längst till höger lokalpolitikern Leif Bejhed (V) som är positiv till idén.

Leif Bejhed, längst till höger i bild, tog snabbt parti för projektet ”Sport is my gang” utan att förankra det i majoriteten. Foto: Arkiv

Leif Bejhed anklagas nu internt för att vara ostrukturerad, otydlig i sin kommunikation och inte samspela med övriga majoriteten. Enligt uppgifter till Mitt i uppmanas Leif Bejhed att lämna ifrån sig uppdraget som ordförande för Kultur- och fritidsnämnden.

Leif Bejhed kritiseras också för att ha gjort personliga övertramp. Bejhed ska ha varit tvungen att säga upp sitt hyreskontrakt med Väsbyhem sedan det visat sig att det var hans son som bodde i lägenheten.

Han anklagas också för att ha utövat påtryckningar mot tjänstemän i personliga ärenden. Leif Bejhed medger att han har gjort fel men att de inte är så allvarliga att det är skäl till avgång.

– Min nämnd sköts oklanderligt. Revisorerna har inte haft något att anmärka på, säger Leif Bejhed.

När det gäller hyresrätten är han däremot självkritisk.

– Jag är ledsen för min okunskap om vad som var tillåtet. Jag borde ha lyssnat på min son som alltid sa att jag borde skriva över lägenheten på honom vilket jag hade rätt att göra.

Påståendet att han skulle ha utövat påtryckningar på tjänstemän för familjemedlemmars skull förstår han inte.

– Det är ett orättvist angrepp.

Vänsterpartiets kommunalråd Anders Rosén, en av Leif Bejheds skarpaste kritiker enligt vad Mitt i erfar, vill inte kommentera huruvida han vill att Bejhed avgår.

– Det är en intern sak så du får prata med vår ordförande, säger han.

Ordfšrande i VŠnsterpartiet i VŠsby, Kamal Schtaie.

Ordföšrande i VäŠnsterpartiet i VŠäsby, Kamal Schtaie. Foto: Arkiv

Vänsterpartiets ordförande i Upplands Väsby, Kamal Schtaie, säger att frågan om avgång inte har aktualiserats.

– Det har framkommit kritik från olika håll varav en del är befogad medan annan är lite förstorad. Vi har fört en dialog internt men att Leif ska lämna, visst det har tagits upp som ett bland andra alternativ, men det är inget som har aktualiserats än.

 

Läs mer:

Ledarstrid skapade splittring i Vänsterpartiet efter valet