ANNONS

”Vi måste bekämpa viruset – men ha Haninges affärer igång”

Daniel Palm, ordförande för Företagarna Haninge.
Daniel Palm, ordförande för Företagarna Haninge.
Detaljhandeln, restaurangerna och hotellen tar mest stryk under coronavirusets spridning i Haninge.
– Jag tror att vi står inför ett historiskt stålbad för företagen, men samtidigt måste vi hjälpa dem att hålla igång verksamheterna, säger Daniel Palm från Företagarna Haninge.
ANNONS

Sveriges största företagarorganisation Företagarnas lokalavdelning i Haninge vittnar om en väldigt tuff ekonomisk situation för företagen.

– Branscherna med stora mängder volymer, men små marginaler, och som inte har någon undanstoppad buffert har det allra tuffast. Hela ekonomin bromsas för dem nu. Detaljhandeln, hotellen och restaurangerna i Haninge drabbas värst nu i början, sedan kommer reparationer, verkstäder, underhåll och konstruktion, säger Daniel Palm, ordförande för Företagarna Haninge.

Corona har blivit en osynlig fiende

Daniel Palm

Hur mycket värre är det nu jämfört med liknande kriser?

– 11 september-attentatet var väldigt kännbart för de affärsmässiga förhållandena i Haninge. Men nu är det tyvärr som att vi har ett 11 september över hela världen. Corona har blivit en osynlig fiende som försöker bekämpa oss, säger Daniel Palm.

Hur kan läget förbättras?

 – Jag tror inte att statliga lån, skattereformer och uppskov med hyrorna är tillräckligt. Nu måste vi dels bekämpa virusspridningen, dels balansera detta så att företagen kan ha sina affärer igång i Haninge. Men hur man når den balansgången är oerhört svårt att svara på, säger Daniel Palm.

Den kanske viktigaste nyckeln, tror han trots allt, är att karantänförhållandena blir så kortvariga som möjligt vilket minskar riskerna för konkurser.

ANNONS

Hjälper företagarna med dialoger

– Många små och mellanstora företag i Haninge vill ha hjälp här och nu. De vill få saker och ting att hända igen annars kommer de inte kunna fortsätta med verksamheten. Vi kan hjälpa till i dialoger med Haninge kommun och beslutsfattarna. Vi försöker också hjälpa till med juridisk rådgivning och backar småföretagarna i Haninge så mycket vi kan i dessa tider.

Hur mår din organisation på en skala från 1 till 10? Om 1 är normalläge och 10 är exceptionellt tufft?

– Vi rör oss mot det tuffare läget. Just nu är det 7-8, men fortsätter det här läget under flera veckor framöver så kommer vi att vara uppe på 8-9 framåt sommaren, säger Daniel Palm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.