ANNONS

28 bekräftade fall av corona på Solnas äldreboenden

Äldreboenden, corona, coronaviruset, Solna, Stockholm
I veckan infördes besöksförbud på landets samtliga äldreboenden, för att skydda de äldre. I Solna har det varit besöksförbud i flera veckor.
Antalet fall av corona på Solnas äldreboenden ökar. 28 personer har bekräftats vara smittade.
Nu har kommunen valt att lägga locket på om antalet fall.
ANNONS

En person på ett äldreboende i Solna avled nyligen efter att ha smittats av coronaviruset. Strategin i Sverige för att bromsa spridningen av viruset handlar till stor del om att skydda äldre personer. Men trots flera veckors strikt besöksförbud sprids smittan på äldreboenden i Solna och många andra kommuner.

Solna stad bekräftar 28 fall av corona på kommunens tio äldreboenden, något som SR Ekot var först med att rapportera.

Anhöriga till alla smittade ska vara underrättade. Men siffran över antalet fall är enligt Solna stad från i måndags, och det kan alltså handla om fler som har smittats. Inte heller fall inom hemtjänsten är medräknade.

Berättar inte om nya fall

Solna stad har tillfälligt lagt locket på om antalet fall inom äldreomsorgen. Anledningen är att man väntar på besked från Region Stockholm om riktlinjer för om och hur kommunen ska kommunicera konstaterade fall samt dödsfall.

– Innan vi fått ett besked från Region Stockholm kommer vi inte att sammanställa och kommunicera några sådana uppgifter från stadens sida. Det är den läkarorganisation som är kopplad till respektive verksamhet som rapporterar in dessa uppgifter till Region Stockholm, meddelar Solna stads presschef Rasmus Sandsten.

Saknas munskydd för personalen

Cecilia Linde, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, meddelar att det på Solnas äldreboenden finns tillgång till handskar, skyddsförkläde och heltäckande visir för personalen, men att det är brist på munskydd.

Vad utöver besöksförbud och basala hygienrutiner görs för att begränsa smittspridningen på äldreboenden och inom hemtjänsten?

– Förutom basala hygienrutiner följs de rutiner som Vårdhygien i Region Stockholm tagit fram för särskilt boende. En viktig regel är också att medarbetare som har förkylningssymtom, även lindriga symtom, ska stanna hemma och inte komma tillbaka till jobbet förrän de har varit helt utan symtom i två dygn, svarar Cecilia Linde.

ANNONS

Covid-19 i Stockholm

Loading...

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.