Bekräftade uppgifter: Vargen dödade hunden

Vargar från en djurpark som inte har med artikeln att göra.
Vargar från en djurpark som inte har med artikeln att göra.
Nu har fältarbetare på länsstyrelsen kunnat fastställa att det var en varg tog hunden i Kårsta på onsdagsmorgonen. Det blir den tredje hunden på kort tid som fallit offer för vargangrepp som kan bidra till att skyddsjakt nu måste sättas in.

Strax innan 08-tiden på onsdagen angreps en sällskapshund på morgonpromenad med sin ägare nära Bergsjön i utkanten av Kårsta, Vallentuna kommun. Under dagen har rovdjurshandläggare från länsstyrelsen besökt platsen och funnit hunden ihjälbiten.

De kan nu konstatera att attacken med största sannolikhet utfördes av en varg. Det blir den tredje sällskapshunden under sensommaren som rövats bort av vargen i områden kring Norrtälje och Vallentuna.

Skyndar på beslut om skyddsjakt

Dagens attack ger ytterligare argument till den pågående utredningen om att sätta in skyddsjakt mot vargen, för att förhindra att fler tamdjur dödas.

– Utan att peka åt vilket håll beslutet kommer att landa i, så skyndar det som inträffade i dag, på att ett beslut gällande skyddsjakt måste tas, säger Jonas Johansson kommunikationschef på länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt bestämmelserna kring införande av skyddsjakt, måste man veta med all säkerhet vilken individ som står för angreppen. Eftersom det har konstaterats att två vargar rör sig i området försvårar det beslutet, tills vargen som närgången människor är identifierad.Bekräftade vargattacker i Rialaområdet