ANNONS

Bekräftat: Bilden på Gretas dubbelgångare är äkta

Greta Thunbergs dubbelgångare och Greta Thunberg.
Flickan på bilden till vänster plåtades i Klondike 1898. Bilden på Greta Thunberg togs i Stockholm 2018.
Fotografiet på Greta Thunbergs närmast identiska kopia har väckt tvivel och lett till konspirationsteorier.
Men nu meddelar bildens ägare att den med största sannolikhet är äkta.
Som grädde på moset är fotografen svensk.
ANNONS

Det var i förra veckan som den 121 år gamla bilden på barnen vid guldgruvan i Klondike i Kanada syntes för första gången.

Det som gjort bilden viral, och känd över världen, är att flickan till vänster på bilden är kusligt lik den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, från Kungsholmen.

Till och med den karaktäristiska flätan är i stort sett identisk.

Tre barn vid en guldgruva vid Dominion Creek, Yukon Territory. Året år runt 1898. Foto: Erik Hegg/ UtCon Collection/Alamy/University of Washington Libraries

Allt tyder på att den är äkta

På grund av den slående likheten har det diskuterats om bilden var manipulerad, eller om Greta rent av är en tidsresenär.

Men nu skriver University of Washingtons bibliotekarie, som har bilden i sitt arkiv, att allt tyder på att den är äkta, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Den som tagit bilden är dessutom svensk. Han heter Eric A. Hegg (1867-1947) och föddes i Bollnäs. När han var i 20-årsåldern utvandrade han till USA.

Eric Hegg var en av fotograferna som var flitigast på att dokumentera guldrushen i Klondike, enligt bibliotekarien på University of Washington.

ANNONS

Greta demonstration på mynttorget skolstrejk

Greta på en demonstration på Mynttorget. Foto: Stefan Källstigen