ANNONS

Bekräftat coronafall på äldreboende i Farsta

Farsta coronavirus.
En person på ett äldreboende i Farsta har smittats av coronaviruset.
En person på ett äldreboende i Farsta har insjuknat i coronaviruset.
– Nu lägger vi all vår kraft för att hantera situationen och stötta medarbetare, boende och anhöriga.
ANNONS

Förra fredagen insjuknade en person med influensasymtom på äldreboende i Farsta. En provtagning visade positivt för coronaviruset.

– Ja, vi har tyvärr fått bekräftad covid-19 smitta. Vi har ett mycket nära samarbete med vår läkarorganisation, ett samarbete som löper dygnet runt. Vi har, och följer alla riktlinjer som Smittskydd Stockholm och Vårdhygien Stockholm kommit ut med för att förhindra smittspridning. Vi har i dag den skyddsutrustning som vi behöver men det är ett ansträngt läge inom all vård och omsorg i dagsläget, säger kommunikationschefen på boendet.

Vi arbetar hårt för att få en helt frisk miljö

Boendet har informerat anhöriga och har, enligt boendet, löpande kontakt via telefon och mejl.

– Nu lägger vi all vår kraft för att hantera situationen och stötta medarbetare, boende och anhöriga. Vi arbetar hårt för att få en helt frisk miljö. Det är imponerande att se hur väl de anställda hanterar situationen. Precis som i samhället i stort är det ansträngt. Alla som arbetar inom vård och omsorg behöver support, stöttning och omtanke, de sliter för allas bästa, säger kommunikationschefen.

Övriga boende och personal i verksamheten har inte testats. För tillfället testas bara personer som är i behov av vård på sjukhus och personer inom sjukvård och äldreomsorg som uppvisar symtom av coronaviruset.

– Det är ett beslut som är taget av de som har mer kunskap kring den hanteringen och de konsekvenser sättet man genomför provtagning får. Vi följer de riktlinjer som gäller. Ingen med något som helst sjukdomssymtom är på arbetsplatsen. För att kunna komma tillbaka till arbetet ska man vara hemma i två dagar efter att man blivit frisk.

Vill kunna testa alla

Region Stockholm avgör vilka som ska testas för viruset. Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholms stad, hade helst sett att det var möjligt att testa alla inom äldreomsorgen.

– Frågar du mig skulle jag jättegärna kunna testa alla som jobbar inom hemtjänst, vård- och omsorgsboende och på servicehus. Problemet är att den kapaciteten inte finns. Den dagen man får snabbtester där man kan testa fler personer och där man kan få snabbare svar, så vore det fantastiskt att få till äldreomsorgen. Det skulle naturligtvis vara till stor hjälp att kunna testa både personal och äldre, säger han.

ANNONS

Erik Slottner, kristdemokrat. Kristdemokraterna i Stockholms stad.

Erik Slottner (KD) skulle helst se att alla inom äldreomsorgen testades för viruset. Foto: Stefan Källstigen

När en boende testas positivt för coronaviruset sätter man in kohortvård och den smittade isoleras från resten boendet.

– Det är det absolut bästa. Vi vill att så få som möjligt ska skickas till sjukhus, för sjukvården är otroligt överbelastad. Kan man sköta vården på avdelningen där den äldre bor så är det bättre både för den äldre, men även för hela systemet, säger Erik Slottner.

– Även om corona är väldigt otäckt, det är ett nytt virus som vi fortfarande kan ganska lite om, så är det inget nytt med virus och andra smittsamma sjukdomar som kommer in på äldreboenden. Med anledning av det så finns ju rutiner inom äldreomsorgen. De rutinerna används nu också när det kommer till corona.

Det kan alltid bli aktuellt med fler åtgärder

Erik Slottner (KD), äldreborgarråd Stockholms stad

Stockholms stad har sedan tidigare infört ett besöksstopp på stadens äldreboenden.

Stockholms stad bekräftar: ”Coronafall på äldreboenden”

Enligt Erik Slottner kan man behöva sätta in ytterligare restriktioner om smittspridningen fortsätter.

– Det är ingenting nu som är aktuellt, men det kan alltid bli aktuellt med fler åtgärder. Besöksstoppet är väl det mest effektiva. Personal behövs ju på boenden. Vi kan inte utföra vård och omsorg utan undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, så de behövs på plats. Jag känner en oro för hemtjänsten där vi inte kan införa besöksförbud på samma sätt som på äldreboenden. Där hoppas man bara att anhöriga och de äldre följer rekommendationerna och inte gör onödiga besök.


Covid-19 i Stockholm

Loading...

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.