ANNONS

Belgisk bryggmästare på besök i Barkarby

Under en kväll tog bryggmästaren Joel Galy över baren på Lilla Barkarby.
Under en kväll tog bryggmästaren Joel Galy över baren på Lilla Barkarby.
Den belgiske bryggmästaren Joel Galy från bryggeriet Brasserie de la Senne, kom på besök till restaurangen Lilla Barkarby. Där berättade han om sin passion för belgiskt öl, och visade upp hela sortimentet från hans bryggeri.
ANNONS

Till vardags är Joel Galy bryggare på Brasserie de la Senne, ett av uppåt tvåhundra bryggerier i Belgien. Eftersom han har en svensk förälder – hans mor var med och startade föreningen Ölfrämjandet – har han också ansvar för försäljningen i Sverige.

Nu gör Joel Galy en turné till olika barer och restauranger i Sverige som säljer öl från hans bryggeri. Efter besök i Köpenhamn och Kristianstad blev det Stockholms tur, och första stoppet var restaurangen Lilla Barkarby i Barkarby centrum.

– Jag vill komma ut ur bryggeriet och träffa de som faktiskt dricker ölen vi tillverkar. Det är därför vi åkt på den här turnén. Jag vill berätta för folk om vad vi gör och hur vi gör det, och träffa andra ölmänniskor som jag, säger Joel Galy.

Under hans turné tar han över baren för en kväll, berättar om ölen från hans bryggeri och håller i ölprovning. Joel Galy tror inte att en sån här kväll hade varit möjlig för tio år sedan.

– Det känns som att ölvärlden har öppnats ordentligt de senaste fem åren. Många fler människor är intresserade av öl, brygger hemma och startar mikrobryggerier. Det är kul, folk förtjänar att få dricka riktigt god öl, säger Joel Galy.

Han betonar också vikten av öl som ett socialt fenomen, en dryck som får människor att träffas och umgås med varandra. Joel Galy skämtar gärna om att han gör ”socialt arbete” när han brygger öl.

– Det bästa med öl är just att det kan vara billigt, opretentiöst och ha den alkoholhalt man vill. Vi gör till exempel ett ganska svagt öl, som blir perfekt som sällskapsdryck.

Efter Stockholm väntar flera andra svenska städer: Växjö, Göteborg, Helsingborg och Malmö, och schemat är hektiskt.

Hanna Chammas, krögare på Lilla Barkarby i Järfälla

”Ibland känns Barkarby som världens ände” säger Hanna Chammas som driver restaurangen Lilla Barkarby

Galy fick kontakt med Lilla Barkarby genom importören, som är god vän med Hanna Chammas, restaurangens ägare. Chammas, som själv är utbildad sommelier, berättar att han köper in all öl han kan få från Brasserie de la Senne – 90 procent av ölsorterna på Lilla Barkarby kommer från Belgien. Lilla Barkarby har gjort sig känt för sitt stora ölsortiment och långa vinlista. Krogen sticker ut som något av en finkrog, fastän långt utanför innerstan.

ANNONS

– Det finns inga bra krogar i förorten, men det är svårt att driva krog här också. Ibland känns Barkarby som världens ände, säger Hanna Chammas.

Flytten av Barkarbys pendeltågsstation har förflyttat fottrafiken några hundra meter bort, och gjort att allt färre besökare spontant hittar till krogen. Istället får Lilla Barkarby i allt större utsträckning förlita sig på besökare från annat håll – de som vallfärdar från andra delar av Stockholm för att lära känna den belgiska ölskatten.

Fakta

Joel Galys favoriter: Tre belgiska ölsorter alla borde prova

Saison – har bryggts sedan 1600-talet i Belgien. Då bryggdes det under vinter och vår, och var tänkt som dryck till sommarens säsongsarbetare (därav namnet Saison som ju betyder säsong). Det gjordes med de ingredienser som fanns till hands, vilket kunde ge stor variation i smaken. På grund av att ölet bryggdes till arbetarna har den också en något lägre alkoholhalt än andra belgiska ölsorter. Ölet är oftast ljust men drar mot mörkare brun färg.

Geuze – bryggs under lång tid och får spontanjäsa med bakterier som finns naturligt i luften. Geuze kommer typiskt från Pajottenland utanför Bryssel. Efter att ölet har tappats på flaska påbörjar en andra jäsning av ölet, och det ”färdiga” ölet består av en blandning av öler som jäst olika länge – mellan ett och tre år. Eftersom jäsningsprocessen gör socker till alkohol kommer det äldre ölet att ha en högre alkoholhalt, och det yngre kommer vara sötare. Det gör att Geuze kan variera mycket i smaken beroende på hur det är blandat. Men på grund av mjölksyrebakterier blir det ofta ganska syrligt.

Trippelöl – har fått sitt namn av att det innehåller tre gånger så mycket korn, vilket skapar mer socker och därför mer alkohol i ölet. Det innebär att trippelöl ofta har en alkoholhalt över åtta procent. Ölet är ljust, torrt och bittert. Dessutom tenderar Trippelöl att få smak av ester, vilket innebär att det kan smaka fruktigt, som till exempel banan.