ANNONS

Båda männen i Muskö-fallet försatta på fri fot

Åklagaren förbereder att kalla de två utländska medborgarna till nya förhör.
En av de två män som suttit häktade sedan början på december har försatts på fri fot.
De två män, en belgare och en britt, i 30-årsåldern som suttit häktade för intrånget på Musköbasen i början på december har försatts på fri fot. Samtidigt kvarstår misstankarna mot männen.
– Han är glad att slippa fira jul i häktet, säger den belgiska mannens försvarare Lars Hurtig till Mitt i.

ANNONS

Den belgare och britt medborgare som suttit häktade sedan 6 december, efter att de olovligen tog sig in på försvarets örlogsbas på Muskö har på torsdagen försatts på fri fot.

Belgiska mannens försvarare Lars Hurtig välkomnar beslutet i tingsrätten.

– Han är glad att slippa fira jul i häktet förstås. Och jag tycker att det var ett korrekt beslut, säger Lars Hurtig till Mitt i.

– Jag får känslan att man från åklagarhåll utgått från det värsta, medan man från försvararhåll tittat på hur det faktiskt ser ut i just det här fallet, fortsätter han.

Även den brittiska medborgaren har alltså försatts på fri fot. Han satt på häktets högsäkerhetsavdelning, berättar mannens försvarare Rodney Humpreys.

Inga ”bunkerfantaster”

– Det har varit väldigt tufft för honom. Han har saknat sin familj. Han har två små barn och fru som väntar på honom hemma i Storbritannien.

Lars Hurtig vänder sig emot beskrivningen att de två männen är ”bunkerfantaster”, som andra försvarare använt.

– Urban exploring går mer ut på att utforska platser i största allmänhet. Det behöver inte vara bunkrar, det kan vara torn eller nedlagda fabriker. Ofta är det övergivna platser. Och då är det klart att bergrum är en spännande plats att se för grabbarna.

De har inte haft någon fascination för just militära bunkrar?

ANNONS

– Nej, inte för militära installationer överhuvudtaget.

Hur har din klient tagit tiden i häktet?

– Med jämnmod ändå. Han har insett att det inte skulle kunna bli så allvarligt ändå, men också förstått att platsen var lite hemligare än man trott.

Mitt i har sökt kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid riksenheten för säkerhetsmål. Till Dagens Nyheter säger han att bevisen mot männen är mycket talande:

– Jag är besviken och ganska förvånad, säger han till DN.

– De kommer mest sannolikt att hålla sig härifrån och inte hörsamma de kallelser till förhör vi kommer att skicka ut. De fick inte ens reseförbud.

Misstankarna utökades

Männen har båda varit misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, och så sent som under gårdagen utökades brottsmisstankarna till att även innehålla olovlig avbildning av skyddsobjekt samt obehörig befattning med hemlig uppgift.

Under torsdagsmorgonen hölls omhäktningsförhandlingar i fallet.

Misstankarna mot de två männen kvarstår och utredningen fortsätter.

– Det är ju möjligt att det utgör någon form av brott att ha befunnit sig på platsen, utan att det nödvändigtvis handlar om de brott som åklagaren påstått, säger Lars Hurtig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.