ANNONS

Belönade för att ha stoppat jacktjuvar

ANNONS

Två unga män gick i början av november in i en klädesbutik på Sveavägen utan jackor på sig. Det fick två butiksanställda kvinnor i 20-årsåldern att reagera.

– Har man jobbat ett tag vet man att det brukar sluta med att de provar en jacka och sen springer, säger en av kvinnorna.

Några minuter senare besannades misstankarna. En av de unga männen hann försvinna med en jacka på sig, men den andra, en 17-åring, var fortfarande kvar i butiken. Då ställde sig kvinnorna framför utgången.

– Han blev väldigt våldsam, både verbalt och fysiskt. Han puttade oss och började måtta slag med knytnävarna mot oss.

Kvinnorna, som lyckades hålla kvar killen tills vaktpersonal kom, har nu belönats av länspolismästare Carin Götblad för ett ”rådigt ingripande”.

– Civilkurage ska uppmuntras. De här tjejerna kämpade väl som inte släppte taget om den här personen, säger Anders Fahlén, presstalesman för länspolismästaren.

En av kvinnorna säger att hon inte ser insatsen som särskilt anmärkningsvärd. Många kollegor har gjort samma sak, menar hon.

Händelsen har ändå satt djupa spår.

– Det har påverkat mig otroligt mycket. Jag tycker att vi gjort rätt bedömning men det kunde ju ha blivit fel. Han kunde ha haft kniv på sig.

ANNONS

Trots att butikspersonalen utsatte sig för en risk tycker inte Anders Fahlén att det är fel att uppmuntra till liknande ingripanden.

– Man ska inte gå in i situationen om man inte känner att man kan hantera den. Samtidigt får vi ett sämre samhälle om ingen ingriper.

Han puttade oss och började måtta slag med knyt- nävarna.Butikspersonal som ingrep mot jacktjuv

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.