Så bemöter du din dementa släkting bäst

Anhöriga kan underlätta för dementa och sig själva genom att kommunicera på rätt sätt.
Anhöriga kan underlätta för dementa och sig själva genom att kommunicera på rätt sätt.
Anhöriga till dementa har nu chans att lära sig mer om sjukdomen och hur de bäst kommunicerar med sina närstående. Nästa vecka håller stadsdelsförvaltningen en utbildningsträff i Sätra.
– Mycket handlar om att förebygga, säger Emma Eklöw Larsson, anhörigkonsulent i Skärholmen.

Emma Eklöw Larsson är anhörigkonsulent på stadsdelsförvaltningen i Skärholmen och träffar ofta anhöriga till dementa som tycker att de har svårt att kommunicera med sina närstående på ett bra sätt.

– Många tycker att det lätt uppstår konflikter för att de inte förstår varandra, säger hon.

Hur ska de göra för att undvika det?

– Mycket handlar om att förebygga och att vara steget före som anhörig. Personer med demens har svårt att hålla tråden så ett tips är att prata om en sak i taget. Det handlar jättemycket om tålamod, säger Emma Eklöw Larsson.

Det är också viktigt att inte rätta en person som upprepar sig och säger samma sak flera gånger, när närminnet försvinner, säger Emma Eklöw Larsson.

Andra svåra situationer kan vara när den dementa personen säger saker som man vet inte stämmer som exempelvis ”Jag träffade min farmor idag” fast man vet att hon är död.

Då ska man inte säga att det inte stämmer, utan lyssna och låta den sjuka få vara i den stund där den befinner sig, där den faktiskt har träffat sin farmor, och sedan gå över och prata om något annat, säger Emma Eklöw Larsson.

Kursen stärker även anhöriga i deras egna känslor

Hon tipsar också om att gå ut ur rummet en stund om de egna känslorna tar över och man tappar tålamodet när den dementa personen upprepar sig.

Som anhörig kan det vara svårt att se sin närstående förändras och mycket av kursen handlar också om hur man som närstående kan göra för att hantera sin frustration.

– Vi stärker de anhöriga i deras känslor. Det är viktigt att påpeka att det de känner är helt normalt och att det är viktigt att de också tänker på sig själva, säger Emma Eklöw Larsson.

För att hjälpa anhöriga arrangerar nu stadsdelsförvaltningen en utbildningsträff. Träffen hålls i aulan på Sätra vård- och omsorgsboende den 20 februari klockan 15.30 till 17.30.

Där medverkar dels Silviasjuksköterskan Lena Forsberg som går igenom vilka olika demenssjukdomar som finns och vilka svårigheter de kan leda till. Dels anhörigstödjaren och silviasystern Kristina Närhi som ger tips och råd om hur man bäst bemöter en person med demenssjukdom och hur man bäst kommunicerar med dem.

I stadsdelens information står att den sista anmälningsdagen är den 15 februari, men även de som inte har föranmält sig är välkomna.

– Vi har en ganska stor lokal så det går bra att komma dit även om man inte är anmäld. Vi är glada för alla anhöriga vi når och kommer det fler så är det toppen, säger Emma Eklöw Larsson.

 

Fakta

Det här innebär Silviacertifiering

Silviahemscertifiering innebär att alla medarbetare utbildas i demensvård och palliativ vårdfilosofi. Det gäller såväl vårdpersonal som biståndshandläggare och chefer. 

Sätra vård- och omsorgsboende fick sitt certifikat redan 2013. 2019 har all kommunal äldreomsorg i Skärholmens stadsdel uppnått samma mål. Hittills har ingen annan stadsdel gjort det.

Silviahemscertifiering ges av stiftelsen Silviahemmet.

Källa: Stockholms stad