ANNONS

”Tror de att benet kommer att växa ut?”

Anders Garpe
Anders Garpe kämpar mot kommunen för att bostadsanpassa sitt hem.
Anders Garpe
Anders Garpe får ingen trapphiss – trots att han har amputerat ena benet.
Anders Garpe, 75, kan inte gå på toaletten i sitt eget hem. I slutet av maj tvingades han amputera ena benet. Men trots att hans badrum och sovrum finns på ovanvåningen i hans hem i Vårby gård vägrar Huddinge kommun att bevilja honom en trapphiss.
– De skriver att det inte är ett långvarigt problem. Tror de att benet ska växa ut? säger Anders Garpe.
ANNONS

Anders Garpe har haft diabetes sedan slutet av 80-talet. Tidigare har han tvingats amputera en del av en tå. Men det var inte nog och under lång tid led Anders Garpe av starka smärtor i benet.

– Jag gick på höga doser morfin i ett halvår för att orka med. Så jag visste ju var det var på väg, för det var ohållbart, säger han.

”Inte långvarigt behov”

Eftersom han visste att han skulle bli tvungen att amputera benet, skickade han i förtid in en ansökan om bostadsanpassning till Huddinge kommun.

Men från kommunen fick han avslag. Bland annat skriver de i sitt avslag på ansökan om trapphiss att ”det inte går att fastställa om behovet av trapphiss är av långvarig eller bestående art”

– Tror de att benet kommer att växa ut eller? Jag känner mig oerhört illa behandlad, säger Anders Garpe.

Nu är ärendet om bostadsanpassning överklagat till förvaltningsrätten. Mitt i Huddinge har sökt avdelningschefen för Natur- och byggnadsförvaltningen, Camilla Adolfsson, som avslog förfrågan om trapphiss. Men hon vill inte kommentera ärendet, utan skriver i ett mejl:

Det ärende du har frågor om är överklagat till förvaltningsrätten i Stockholm. Av den anledningen och då det i sådana här ärenden handlar om en bedömning av den sökandes personliga omständigheter vill vi inte uttala oss just nu.”

”Vill slippa ansvar”

Att Huddinge kommun inte vill kommentera förvånar inte Anders Garpe. Men samtidigt tycker han att de flyr undan sitt ansvar.

– De låter Förvaltningsrätten ta ansvar istället, för att slippa. De har kunnat ändra sitt beslut från dag ett, men har inte gjort det. Nu kommer jag att få vänta i flera månader på ett beslut istället, säger han.

ANNONS

Satt in mobil toalett

Trappan i huset som Anders Garpe har bott i under flera decennier är svängd och mycket brant.

Anders Garpe

– Jag kommer inte att kunna gå upp för trappan även om jag får protes, säger Anders Garpe.

På ovanvåningen finns både hans sovrum och badrummet. Så han kan inte använda toaletten eller duschen i sitt hem idag.

Kommunen har istället varit där och ställt in en ”mobil toalettstol” på bottenplan.

– Det är inte rimligt att jag ska gå på toaletten i mitt vardagsrum. Det är det äckligaste förslag jag hört, säger Anders Garpe och fortsätter:

Använder McDonalds toalett

– Jag kan ju fortfarande köra bil, eftersom jag har en automatväxlad, så jag åker till olika McDonalds eller bensinmackar för att gå på toaletten.

mobil toa

Efter operationen som var i slutet av maj har Anders Garpe under en tid bott på Stora Sköndals korttidsboende. Där blev han beviljad att stanna kvar ytterligare två veckor, till början av augusti.

Enligt Huddinge kommun skulle han under den tiden leta efter ett nytt boende som var anpassat efter hans handikapp.

– Men jag har ju redan ett hem! Jag tycker att Huddinge kommun har brutit samhällskontraktet, med tanke på hur de har behandlat mig, säger Anders Garpe.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.