ANNONS

Benny och Christina – en 59 år lång kärlekshistoria

Benny och Christina Köhler har varit tillsammans i 59 år.
Benny och Christina Köhler har varit tillsammans i 59 år.
Kan man leva hela livet med sin första kärlek? Ja, i alla fall om man får tro Benny och Christina Köhler som har varit tillsammans i 59 år. Nästa år firar de guldbröllop.
ANNONS

Året 1961 var ett händelserikt år och för många en början på en helt ny tid. Beatles gjorde sin första konsert, Hylands Hörna fick premiär på Sveriges Radio och p-pillret lanserades. Och så var det då 15-årige Benny mötte 14-åriga Christina.

Han minns exakt vad vad hon hade på sig första gången han såg henne. En grå parkas och röda byxor med svarta streck. Det blonda håret var omfamnat av en blå schalett med vita prickar. Det var kärlek vid första ögonkastet. Hon föll för hans leende.

– Det var lite blyg kärlek så där i början, berättar Benny.

Benny och Christina är födda 1946 och 1947, båda är uppväxta i Sundbyberg och det var här, i högstadiet på Lötskolan, som de lärde känna varandra. De umgicks i samma kretsar som ofta hängde runt Sturegatan eller gick på bio. Sedan dess har de hållit ihop.

– Det var som om alla där skulle försöka få ihop oss, berättar Christina.

– Ja, det var särskilt vid ett tillfälle som vi minns båda två tror jag. Vi var hemma hos en kompis som bodde uppe vid Vintergatan. Vi var hela gänget, men sen gick alla ut och lämnade oss ensamma med varandra, skrattar Benny.

De har aldrig daterat exakt början på deras förhållande, det växte fram över tid.

Hur visste ni att ni var kära?

– Ja men det var ju runt den tiden, när jag skrev hans namn överallt.

ANNONS

Benny nickar och minns ett halsband i form av ett hjärta som Christina brukade ha, med en bild på honom i.

– Jag kände det ganska snart, att det var något speciellt. Jag hade inte varit kär förut.

Ur Christinas fotoalbum med bilder på Benny.

Förlovade sig inför semestern

1964 åkte Christina och Benny på semester till Dalarna med sina vänner. Men då var det inte bara att packa och dra. Det var lämpligt att förlova sig först – och så blev det.

– Vi förlovade oss samtidigt som det andra paret som vi åkte till Dalarna med, borta vid Översjön ute på Järva av någon anledning, säger Benny.

Liksom Christina och Benny är vännerna gifta än i dag.

Nyförlovade, på semester i Dalarna.

1971 var ett händelserikt år för paret. 20 februari gifte de sig och i september föddes deras första son. När tryckeriet där Benny arbetade utökade till Östergötland flyttade de med. Men familjen blev inte långvarig. Det var ett för litet samhälle, förklarar Benny.

Tillbaka i Sundbyberg fick de en lägenhet i det då nybyggda Hallonbergen, där de kom att bo i 30 år. Christina gick tillbaka till arbetet på stadshuset och Benny blev så småningom sadelmakare vid ett ortopedtekniskt företag.

Jag vågar påstå att det som var kärlek från början har blivit djup vänskap med åren.

Är ni fortfarande kära?

– Ja det är man väl. Att vara kär, det är ju att man helt enkelt tycker om den andra personen. Det ligger så mycket i det ordet kan jag tycka. Det är skillnad på en förälskelse, då är det ju stormande och så är det inte längre.

Hur håller man kärleken i liv så här länge?

– Det har inte varit en dans på rosor hela tiden. Men jag vågar påstå att det som var kärlek från början har blivit djup vänskap med åren. Så skulle jag vilja beskriva det, säger Christina.

– Vi har ju aldrig gått och lagt oss osams. Och nu är vi inte osams så ofta för nu orkar man inte.

Nuförtiden pratas det ju ofta om kriser. Två års-krisen och småbarns-krisen exempelvis. Hur överlever man det?

– För min del har jag nog aldrig ifrågasatt mina känslor någon gång. Jag har nog känt så hela tiden, att det är vi, och aldrig haft några tankar på att lämna, säger Benny.

I 59 år har de varit tillsammans, fått tre barn, rest genom varenda landskap i Sverige, gått igenom hjärtsjukdomar och hjärtstopp. Nästa vecka är det 49 år sedan de gifte sig och nästa år firar de guldbröllop. Hur det firas håller de öppet. Kanske blir det middag, kanske blir det bio som alltid.

Bennys och Christinas relationstips

  1. Man behöver inte göra samma saker hela tiden. Annars nöter man på varandra. Christina föredrar att ta det lugnt medan Benny är lite mer rastlös av sig.
  2. Tänk efter två gånger – dra inga förhastade beslut som påverkar relationen.
    – Om det är en förälskelse och den dalar, då tycker jag att man ska tänka efter två gånger innan man bestämmer att nu är det slut, att man ger det en andra chans, istället för att rusa till skilsmässoadvokaten, säger Benny.
  3. Överraska ibland! Duka fint. Ansträng er för att göra det där extra.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.