Bensinskatten upprör – arga bilister ansöker om demonstration

bensin bensinmack tanka
Den uppmärksammade gruppen Bensinupproret 2.0 har ansökt om att få demonstrera i Stockholm.
Den 31 maj kan de samlas utanför Rosenbad, skriver Aftonbladet.

Under måndagen höjdes bensinpriset till nya rekordnivåer när de ledande drivmedelskedjorna höjde priset till 16,89 kronor per liter – en prishöjning med 20 öre över det rekommenderade riktpriset för bemannade stationer. Även dieselpriset höjdes med tio öre och landade på 16,69 kronor per liter.

– Det är ingenting vi ens hade kunnat drömma om, säger Janne Berglund som startade Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 till Aftonbladet.

Demonstrerar den 31 maj

Gruppen, som startades för en månad sedan och som i dag över en halv miljon följare, är starkt kritisk mot drivmedelskatterna på cirka 60 procent och har nu ansökt om att få demonstrera i Stockholm. Om ansökan godkännas kommer demonstrationen arrangeras den 31 maj.

– Slutstationen är Rosenbad, och vi hoppas att vi kan starta demonstrationen på Sergels torg. Det blir en helt fredlig demonstration med plakat och så vidare som främjar våran sak. Vi kommer verkligen synas och höras, men helt fredligt, säger Janne Berglund till Aftonbladet.

Protesterar redan på lördag

Enligt Aftonbladet kommer gruppen agera redan nu på lördag. Klockan 13.00 kommer man att  hålla sina första sammankomster på större parkeringsplatser utanför stormarknader i Stockholm, Umeå, Jönköping, Helsingborg, Karlshamn, Göteborg och Sundsvall.