– Jag står här med utrustning som har några år på nacken, men är fullt duglig. Det är så roligt att den ska komma till användning där den verkligen behövs, mycket bättre än att sälja allt här hemma för en spottstyver, säger Bente Kockum.

Under de 30 åren i Tureberg har hon tagit emot 27 000 olika patienter, de flesta av dem från Sollentuna.

– En del av dem jag träffade i början här var ju födda på 1800-talet!

Hela tiden har hon haft ett avtal med landstinget och sedan hon bestämde sig för att pensionera sig, 72 år gammal, har hon försökt få en efterträdare. Men det var svårt, så nu stängs mottagningen i stället.

"Det här är dyra saker"

Plötsligt kom Bente på att Britta Zetterberg, som var hennes första anställda och jobbade på Sollentuna Ögon AB i sex år, har volontärarbetat på ögonsjukhus i södra Afrika tillsammans med sin man Bernt Zetterberg.

Bente Kockum bestämde sig för att kolla om hennes apparater kunde komma till användning där.

– Och doktorn på ögonsjukhuset i Eswatini blev otroligt glad. Det här är dyra saker och dessutom svåra att få tag på där nere, säger Bernt Zetterberg.

Packar ihop och paketerar

Det är en dag kvar innan Bente ska lämna lokalen på Sofielundsvägen och Bernt och Britta är på plats för att hjälpa till att packa ihop och paketera all utrustning så gott det går.

– Sollentunaföretaget Pronomic hjälper till gratis och flyttar grejerna härifrån. Folk är i regel väldigt hjälpsamma, säger Bernt.

Bente Kockum, Britta Zetterberg och Bernt Zetterberg på Sollentuna Ögon AB, här i sällskap av Lenny hermansson, Mikael Heurlin och Tomas Budrikas från Pronomic som ställer upp och hjälper till utan kostnad med första ledet av utrustningens frakt till Afrika.

Bente Kockum, Britta Zetterberg och Bernt Zetterberg på Sollentuna Ögon AB, här i sällskap av Lenny hermansson, Mikael Heurlin och Tomas Budrikas från Pronomic som ställer upp och hjälper till utan kostnad med första ledet av utrustningens frakt till Afrika.

Tomas Stark

– Ja, det finns så många goda krafter när det faktiskt gäller, säger Bente.

Samlar in pengar

Just nu håller Bernt och Britta på att samla in pengar till själva frakten till det lilla landet Eswatini, tidigare Swaziland, som ligger mellan Sydafrika och Mocambique.

– Det blir med flyg eller båt. Troligen med båt för att flyg blir för kostsamt. Sedan ska jag och Britta åka ner till Eswatini när grejerna är på plats. Det blir spännande, säger Bernt.

– Jag har pratat med doktorn på ögonsjukhuset där och vet att grejerna kommer väl till pass. Glaukom är vanligt i Afrika och ibland kommer unga människor in nästan blinda. De här apparaterna hjälper till att ställa diagnos så att man kan upptäcka glaukom och andra problem i tid, säger Bente.

"Kan sluta med gott samvete"

Även för henne själv väntar en ny tillvaro, som pensionär.

– Ja, mitt avtal med landstinget går ut i dag. Jag har lämnat över patienter och alla journaler till andra mottagningar här i Sollentuna. Vi hade ett bra samarbete, jag kan sluta med gott samvete!