1950-talets kök berättar om Farstas historia

Kvinna och barn i kök med typisk 1950-tals-stil. Bilden är tagern under 1960-talet
Kök i typisk 1950-talsstil. Bilden är tagen under 1960-talet.
Nyfiken på 1950-talets kök - och vad de säger om samhälle, klass och relationer mellan könen?
Den 14 mars kan du höra historikern Karin Carlsson berätta om dem, i Fanfaren i Farsta centrum.

I slutet av 1950-talet växte det moderna Farsta fram, med lägenheter vars standard var en dröm för många som flyttade in.

Det gällde också köken. Tidigare var de svenska köken ofta dåligt planerade rum där människor inte bara lagade mat utan också tvättade, bedrev hantverk, umgicks och sov.

Nu slog i stället svensk köksstandard igenom.

– Den var mycket genomtänkt. Hemmets forskningsinstitut gjorde noggranna tids- och rörelsestudier för att få fram välplanerade och praktiska kök för 1950-talets husmödrar. Det innebar en stor förändring, berättar Karin Carlsson, historiker vid Stockholms universitet.

Interiör från kök på Rålambsvägen i Marieberg. En kvinna från Hemmens forskningsinstitut gör tidsstudier, med klocka och anteckningar, på en kvinna som arbetar vid köksbänken i köket. nov 1950.

En kvinna från Hemmens forskningsinstitut gör tidsstudier, med klocka och anteckningar, på en kvinna som arbetar vid köksbänken i ett kök i Stockholm 1950.  Foto: Olle Widfeldt/Stockholmskällan

Hon är specialiserad olika tiders kök i Sverige, och intresserad av vad de säger om klass, samhälle, teknik och relationer mellan könen.

Den 14 mars klockan 18 kommer Karin Carlsson till Fanfaren i Farsta centrum. Där ska hon berätta om 1950-talets kök.

– Det här var under hemmafru-epoken och köken speglar en vilja att ta de hemarbetande kvinnorna på allvar. Utifrån studierna höjdes diskbänkar, lådor blev mer praktiska och arbetsstationer som hörde ihop placerades bredvid varandra – grytskåp bredvid spisen och avstjälpningsplats för disk intill diskhon, till exempel, säger hon.

Karin Carlsson, historiker, föreläser i Fanfaren om Farstas 1950-talskök, som symboler för det svenska välfärdssamhället.

Karin Carlsson, historiker. Foto: Stockholms universitet

1950-talets tids-och rörelsestudier gjordes på kvinnor som arbetade ensamma i köken. I slutet av 1960-talet gjordes i stället studier då två personer jobbade ihop.

– Nu hade männen börjat sitt inträde i köken och man började planera kök som skulle fungera när två personer jobbade samtidigt, säger Karin Carlsson.

Numera är de flesta 1950-tals-kök utrivna, och ersatta av kök som speglar nya ideal och trender. I dag kan de allra modernaste köken styras via mobilen.

– Har man det gott ekonomiskt ställt och är väldigt teknikintresserad kan man få så kallade smarta kök. Då kan du sätta på ugnen via mobilen eller kontrollera kylskåpets innehåll via en app. Men i praktiken är det inte många som har ett sådant. De är ju dyra och och långtifrån alla är intresserade. Vissa kanske i stället vill ha ett nyproducerat retrokök!

1950-talskök från Täby

1950-talskök från Täby. Foto: Ur HSB:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria