ANNONS

Gitta berättar om 1930-talets Huddinge

Barnboksförfattaren Annika Huett vid Åkerbo villan
Annika Huett vid huset Åkerbo som fortfarande står kvar, men numera är det gult.
Barnboksförfattaren och illustratören Annika Huett
Barnboksförfattaren och illustratören Annika Huett.
Annika Huetts karaktär Huddingebon Gitta är tillbaka i en ny bok. Den här gången utspelar den sig under andra världskriget, där Gitta träffar Seppo, ett finskt krigsbarn.
ANNONS

Annika Huetts mamma Brigitta, ”Gitta”, växte upp i en av de första villorna som byggdes i Hörningsnäs. Morfar jobbade på SJ därför låg Huddinge bra till invid stambanan och villan Åkerbo byggdes i början av 1900-talet. Nu står huset i centrum för Annika Huetts barnböcker.

– Mamma har alltid berättat historier och dråpliga händelser om sin barndom, för några år sedan började jag skriva ner dem. Dels för min egna skulle men även med en tanke om att de dag kan bli en bok, berättar hon.

2013 gavs den första boken om Gitta ut, ”Åkerbo –sju syskon och fyra våningar”, och illustratören Annika debuterade som barnboksförfattare. Boken utspelar sig i 1930-talets Huddinge och bygger på Gittas verkliga händelser.

Men det fanns mer att berätta och i december 2016 var ”Gittas dagbok”, en fristående uppföljning klar. I boken har andra världskriget brutit ut och Gitta är oroad över om kriget ska ta sig till Sverige.

– Bland annat träffar mamma Seppo, ett finskt krigsbarn, som hon lär känna. Det påminner om de ensamkommande barnen som kommer till Sverige i dag, det var något jag tänkte på när jag skrev, berättar Annika.

Varför skriver du om just den tiden?

– Jag vill visa på hur annorlunda allt var då, fast det inte var så länge sedan. Det ansågs fult att stå och titta sig i spegeln till exempel och man fick inte säga ”du” till äldre. Man ”daltade” inte med barnen. Jag vill berätta om den tiden och de här böckerna öppnar upp för fler frågor om hur det var förr.

Den andra boken innebär också att Annika Huett har fått plugga på om Huddinges historia.

– Jag har verkligen grottat ner mig i historien, och fått hjälp av bland annat hembygdsföreningen.

ANNONS

Blir det några fler böcker?

– Det finns absolut fler historier, och nu har jag kusiner som vill att jag ska berätta deras historia också. De bodde också i Åkerbo ett tag, jag funderar på att göra huset till stommen i böckerna i ställer för mamma, säger Annika som själv tillbringade sina barndoms somrar i huset.

Hennes mamma ”Gitta” dog för två år sedan, men hon hann läsa den första boken.

– Hon tyckte det var jättekul att jag skrev ner hennes historier, det var hon bara positiv till, säger Annika och hoppas nu att nå ut till skolor och Huddingebor.

– Målgruppen är 6-9 år, men de kan absolut läsas av äldre. De öppnar upp för frågor om förr, så det är perfekt läsning med mormor eller morfar till exempel.

gittasdagbok

Fakta

Annika Huett

Bor: Enskede

Ålder: 53 år

Yrke: Illustratör och författare

Aktuell: Boken ”Gittas dagbok” som handlar om hennes mamma på 1930-talet i villan Åkerbo i Huddinge.