ANNONS

Mattias berättar om uppväxten i Husby i nya SVT-dokumentären

kist, älskade husby. Mattias Gebreas - medverkadnde i dokumentären Älskade Husby. Handlar om att växa upp i Husby samt hiphopens roll under 90-talet.
Mattias Gebreab är en fem människor som vi får följa i SVT:s nya dokumentär Älskade Husby.
Två tisdagar framöver kommer hela Sverige få ta del av fem livsöden från Husby i dokumentären Älskade Husby.
En av de vi kommer få följa är Mattias Gebreab som var en lovande rappare men kriminaliteten kom emellan.
ANNONS

I början av 90-talet spred sig hip hopen i Sveriges förorter. Artister som Dr. Alban, Ken Ring, The latin kings, och Petter var fortfarande bara okända killar som rappade på ungdomsgårdar.

Några som var lika inne i hip hopen som dem var fem tonåringar från Husby som fotograferades en kväll på Husbyskolan.

Det var den numera Guldbaggebelönade dokumentärskaparen Maud Nycander som tog bilderna. Hon och Marianne Gustavsson följer nu, omkring 30 år senare, upp hur det gick för ungdomarna på bilden i SVT-dokumentären Älskade Husby.

Mattias Gebreab rappandes på Fryshusets scen någon gång på 90-talet. Foto: Ola Hansson/Maud Nycander.

En av ungdomarna som fotograferades den där kvällen var Mattias Gebreab. På bilden från 90-talet har han på sig en stor hoodie och kepsen på sned när han rappar på Fryshusets scen.

Han är en av de fem ungdomarna som vi tittare får följa i dokumentären. Han berättar att han och hans vänner hade en rap-grupp som var med i den första svenska hip hop-vågen.

– Jag rappade ändå på en ganska hög nivå, vi var påväg uppåt. Men sen tog kriminaliteten över i mitt liv och det pallade inte mina gamla vänner med så då bröts våra vägar, säger han.

ANNONS

Hängde med Petter och Ken Ring

Kriminaliteten kom att bli slutet på Mattias rapkarriär, men några av hans bekanta från den tiden kom att bli några av Sveriges största rappare.

– Vi hängde mycket med Petter och Ken Ring och dem. De kämpade på och lyckades. Och titta nu Ken gör sin grej och Petter äger vingårdar och restauranger, själv jobbar jag på soc, säger han och skrattar.

kist, älskade husby. Mattias Gebreas - medverkadnde i dokumentären Älskade Husby. Handlar om att växa upp i Husby samt hiphopens roll under 90-talet.

Husby är inte en no go-zone. Det är en go-zone säger Mattias Gebreab. Foto: Christian Lärk

Mattias säger att han aldrig tillhörde något organiserat gäng utan han vill snarare beskriva det som att han har ett kriminellt förflutet.

– Min resa har varit väldigt krokig. Det är inte förrän på äldre dagar som den har planat ut. Nu är jag familjefar, pappa till fyra pojkar och jag jobbar med att hjälpa unga vuxna ut ur sina kriminella liv, säger han.

Vill visa att det är möjligt att vända på livet

Arbetet med dokumentären har pågått i ungefär två år. Mattias berättar att han valde att vara med i den för att han hoppas kunna påverka ungdomar runt om i Sverige till det positiva.

– Alla kanske inte har de bästa förutsättningarna men alla har möjlighet att ta sig framåt, det handlar bara om att man själv måste våga göra det. I stället för att använda sin dåliga uppväxt som en ursäkt så kan man använda den som en styrka, säger han och forsätter:

– Om jag kan påverka en eller två ungdomar till att ändra på sitt liv till det positiva genom min medverkan, då skulle jag känna mig fett nöjd.

Något annat Mattias hoppas på är att dokumentären ska visa upp de fina sidorna av Husby.

– Jag säger inte att Husby är en no go-zone. Det är en go-zone! Om hela Sverige vore lika integrerat som Husby så skulle det här landet vara helt oslagbart, säger han.

Första delen av Älskade Husby sänds på SVT 1 klockan 21.00 och den andra och sista delen sänds samma tid veckan därefter men den finns på SVT Play redan nu.

kist, älskade husby. Mattias Gebreas - medverkadnde i dokumentären Älskade Husby. Handlar om att växa upp i Husby samt hiphopens roll under 90-talet.

I dag jobbar Mattias på en avhopparverksamhet i Farsta, men han har bott i Husby under hela sitt liv. Foto: Christian Lärk.

ANNONS