Berättarministeriets Dilsa får stipendium

Dilsa Demirbag-Sten
Dilsa Demirbag-Sten
2017 års Astrid Lindgrens Världs stipendium tilldelas Berättarministeriets verksamhetsansvarig, Dilsa Demirbag-Sten.
Berättarministeriet finns bland annat i Husby.

Astrid Lindgrens Värld-stipendiet delas varje år ut till en person eller organisation som i ”Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn”. 2017 års stipendium tilldelas Berättarministeriets verksamhetsansvarig, Dilsa Demirbag-Sten.

Juryns motivering: ”Dilsa Demirbag-Sten har lett och företrätt Berättarministeriets framgångsrika och nyskapande arbete med skrivarverkstäder för barn och unga i särskilt utsatta områden i Sverige. Berättarministeriets vision är ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättning att aktivt delta i samhällslivet. Stiftelsen Berättarministeriet och alla dess volontärer, lärare och andra engagerade, har under Dilsa Demirbag-Stens ledning, i högsta grad använt sin kunskap och inflytande till att glädja och hjälpa barn, helt i Pippi Långstrumps anda. I sitt eget, delvis självbiografiska, författarskap har Dilsa Demirbag-Sten gestaltat både utanförskap, utsatta barns situation och kvinnoförtryck. Hon är en engagerad förespråkare för alla barns och ungas rätt till det skrivna ordet och till ett rättvist liv – oavsett vars och ens härkomst eller sociala bakgrund – och är därför en värdig mottagare av Astrid Lindgrens Världs stipendium 2017.”

– Det är otroligt hedrande att mitt arbete för Berättarministeriet uppmärksammas. Det stärker oss i vårt fortsatta arbete tillsammans med lärare, volontärer och partner”, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig Berättarministeriet, i ett pressmeddelande.