Var beredda på buller – nu rivs skorstenen

Nu rivs Farstas landmärke på värmeverket.
Nu rivs Farstas landmärke på värmeverket.
Fortum Värme ska nu riva den gamla skorstenen i samband med en renovering av Farsta Värmeverk. Farstaborna får nu stå ut med buller.
– Vi gör en totalrenovering där vi byter ut både pannorna och hela fjärrvärmesystemet, säger Fortum Värmes projektledare Charlotte Dejfors.

Fortum Värme rustar upp just nu upp Farsta Värmeverk därför rivs den gamla skorstenen vecka 45.

Hela upprustningsprojektet ska vara färdigt i slutet av år 2018. Då har den gamla skorstenen även ersatts med en ny, klädd i stål.

– Verket är från 1950-talet och har redan levt längre än sin tekniska livslängd. Vi gör en totalrenovering där vi byter ut både pannorna och hela fjärrvärmesystemet i anläggningen, säger Fortum Värmes projektledare Charlotte Dejfors.

Resultatet av renoveringen blir automatisering och möjlighet att använda förnybar bioolja. När skorstenen rivits ska man börja pila bort fundamentet och då får Farstaborna vara beredda på buller i några veckor.

–  De närmsta två veckorna kommer vi bygga ställning, sen tar vi ner skorstenen fram till runt den 10 december, då vi räknar med att börja bila bort fundamentet. Det tar ungefär två veckor att göra och efter det kommer vi inte bullra speciellt mycket, säger Jonas Collet presschef på Fortum Värme.