Nu är det klart – Bergendals förskola läggs ner

Bergendals förskola
Bergendals förskola stängs redan den 31 juli.
Hoppet är det sista som överger människan – men nu är det ute för Bergendals förskola.
Föräldrarna vädjade in i det sista men i måndags beslutade TCO-medlemmarna i styrelsen att förskolan stängs den 31 juli.

– Detta är så otroligt illa skött av ledningen, urdålig framförhållning och de mörkade sina planer i en månad. Det är obarmhärtigt. Barn kommer nu flyttas runt som möbler inom kommunen, säger Susanne Nylén som är förälder till två av de 23 barnen på förskolan.

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan att styrelsen, som leds av Bergendals ägare TCO, tagit ett inriktningsbeslut om nedläggning av förskolan – som är en av de första privata förskolorna i Sverige och en av de mest populära av alla i Sollentuna.

Skälet är att Bergendal vill koncentrera sig på sin kärnverksamhet, alltså konferenser, förklarade vd:n Key Dolk.

Föräldrarna bad att få behålla lokalen en tid

Föräldrarna engagerade sig starkt för att förmå styrelsen att tänka om, eller att åtminstone låta förskolan vara kvar i några månader för att ha tid att hitta en ny lokal så pedagoger och barn kan fortsätta tillsammans med en extern aktör som är beredd att ta över.

– Vi skulle betala hyra till Bergendal plus att de skulle slippa betala miljonbelopp i avgångsvederlag. Styrelsen fick ett beslutsunderlag och en ekonomisk kalkyl. Men vi fick inte höra någonting, inga besked, säger Susanne Nylén.

Inte förrän klockan 22 i måndags då föräldrarna fick ett mejl om att styrelsen ”beslutat att upphöra med förskoleverksamheten per den 31 juli 2019.

”Barnen slits upp från sin trygghet”

– Barnen slits upp från sin trygghet på förskolan, sina pedagoger och sina kompisar. Splittras och får börja om. Föräldrar måste göra nya inskolningar. Pedagoger söka nya jobb. Det är helt fruktansvärt att det får gå till så här, säger Susanne Nylén.

Även om hoppet när det gäller en fortsättning på Bergendal har släckts så har föräldrarna fortfarande ambitionen att förskolan ska kunna drivas vidare någon annanstans. De letar just nu med ljus och lykta efter en ny lokal, och för även diskussioner med Sollentuna kommun.

– Och jag antar att kommunen inte kommer att använda Bergendal för sina konferenser efter det här, säger Susanne Nylén.