Bergendals förskola stängs – 23 barn sägs plötsligt upp

Bergendals förskola
Bergendals förskola ligger naturskönt nära stora parkytor, många klättervänliga äppelträd, och med skogen och Edsvikens strand inpå knuten.
Bergendal förskola, Sollentuna
Bergendals förskola ligger naturskönt nära stora parkytor, många klättervänliga äppelträd, och med skogen och Edsvikens strand inpå knuten.
Bergendals förskola ligger naturskönt nära stora parkytor, många klättervänliga äppelträd, och med skogen och Edsvikens strand inpå knuten.
Bergendals förskola ligger naturskönt nära stora parkytor, många klättervänliga äppelträd, och med skogen och Edsvikens strand inpå knuten.
Bergendals förskola – en av Sveriges äldsta privata förskolor och en av de mest populära i Sollentuna – ska stängas. Det "inriktningsbeslutet" tog TCO, som äger Bergendal, för en dryg månad sedan.
Föräldrarna till de 23 barnen som plötsligt står utan förskoleplats informerades först i förra veckan och är nu, liksom personalen, närmast i chocktillstånd.

– De sätter 23 barn på gatan. Barnen hamnar sist i kön. Och det finns inga konkreta planer för förskolans lilla byggnad. Lokalen kommer vad vi förstått att stå tom tills vidare trots att vi bönat och bett om att få vara kvar lite till, säger Susanne Nylén, en av föräldrarna på Bergendals förskola.

Bergendals förskola ligger naturskönt nära stora parkytor, många klättervänliga äppelträd, och med skogen och Edsvikens strand inpå knuten.

Förskolan Bergendal har år efter år hamnat väldigt högt upp när kommunen låter föräldrarna ranka hur nöjda de är med sina barns förskola, men nu ska den stängas. Foto Susanne Nylén

Styrelsen fattade inriktningsbeslutet att stänga förskolan den 4 april, men det dröjde innan personal och föräldrar informerades. Det har varit inskolningar av flera nya barn på förskolan under de veckor som har gått sedan dess.

Föräldrar grät när de fick beskedet

Först den 7 maj var det ett blixtinkallad föräldramöte och Bergendals vd Key Dolk berättade om den planerade stängningen av förskolan.

Bergendal förskola föräldramöte

Key Dolk till höger på föräldramötet den 7 maj. Foto: Susanne Nylén

Föräldrarna chockades, många grät, och flera i personalen mår väldigt dåligt.

– Det var upprorsstämning på mötet och det känns fruktansvärt att styrelsen och Bergendals vd mörkat beslutet så länge och låtit inskolningar som var klara så sent som dagen innan föräldramötet fortgå. Vi föräldrar känner oss lurade och förda bakom ljuset. Det här är en helt fantastisk förskola. Många började gråta över våra barn och alla underbara pedagoger som nu förlorar sina jobb, säger Susanne Nylén.

Definitivt beslut väntas tas på måndag

MBL-förhandlingarna blev klara den här veckan och det definitiva nedläggningsbeslutet väntas tas av styrelsen nu på måndag, den 20 maj.

Föräldrarna har informerats om att förskolan stängs den 31 juli, men i praktiken blir det en månad före dess då Bergendal liksom de flesta förskolor är stängd på grund av semester under juli.

”Vi vill fokusera på kärnverksamheten”

Föräldrar och personal har nu gått samman för att kunna fortsätta att driva förskolan med en extern aktör som redan driver en annan förskola i Sollentuna.

bergendals förskola

Personalen och föräldrarna hoppas kunna fortsätta driva förskolan med en extern aktör. Foto: Susanne Nylén

De har frågat Key Dolk och styrelsen om de kan få fortsätta att driva verksamheten på Bergendal tills de hittat en ny lokal, men svaret är nej.

– Det är inte aktuellt. Anledningen till att inriktningsbeslutet togs är att vi vill fokusera på kärnverksamheten som är konferens- och mötesverksamhet. Förskolan är en sidoverksamhet som har drivits som en samhällstjänst åt Sollentuna kommun och utan vinst. De senaste åren har konkurrensen i konferensmarknaden hårdnat och därför vill vi lägga all kraft på det, säger Key Dolk.

Vad ska ni använda förskolans lokal till?

– Eftersom inget definitivt beslut är taget ännu finns inga planer, men de ska infogas i kärnverksamheten. För några år sedan avvecklades vår skolverksamhet, och i de lokalerna är det hotell i dag.

Varför dröjde ni i flera veckor med att informera föräldrarna om inriktningsbeslutet?

– Så fort vi hade haft möjlighet att först informera personalen gick vi ut till föräldrarna också med den, säger Key Dolk.

Kommunen har ingen ledig lokal

Föräldrarna har också frågat Sollentuna kommun om hjälp med lokal, men även där ser det mörkt ut.

– Ja, tyvärr. Jag har hänvisat vidare till de som jobbar med lokalstrategiska frågor, men vi har inga lokaler som står tomma, säger Fredrik Casparsson, administrativ chef på utbildningskontoret.

”Barnen som får betala priset”

Föräldrarna fortsätter att kämpa för att hitta en lösning inför styrelsens möte på måndag.

– En lösning med en extern part skulle kunna innebära en miljonvinst för Bergendal Meetings då de slipper betala avgångsvederlag och får en extern aktör som betalar hyra och driver verksamheten. Men det är i stället barnen som får betala priset. Hur kan ett fackförbund vara så kallsinniga och vägra att titta på det? säger Susanne Nylén.

Fakta

En av landets första privata förskolor

Herrgården Bergendal byggdes i början av 1900-talet av godsägare Liljenroth.

Några år efter Liljenroths död 1944 köpte Tjänstemännens centralorganisation (TCO) Bergendal för att där utveckla sin utbildningsverksamhet. Så småningom byggdes anläggningen ut med flera byggnader på Falkberget.

I slutet av 1980-talet bestämde sig TCO för att öppna upp Bergendal även för folk utanför den egna sfären. Beslutet gällde också den förskola man i många år drivit för kursdeltagares barn. Då förskolan öppnades upp för barn i kommunens kö blev Bergendal en av landets första privata förskolor.

I dag är Bergendal i första hand en konferens- och festanläggning. Sollentuna kommun är en stamkund.

Källa: Bergendal