Bergsäker utsikt till salu

JM saluför den här utsikten vid Liljeholmskajen som ”spännande”.
JM saluför den här utsikten vid Liljeholmskajen som ”spännande”.
God morgon! De som köper lägenheterna i kvarteret Fredriksdal i Hammarby sjöstad kan vinka till resenärerna på tvärbanan, tunnelbanan och motorleden när de dricker sitt morgonkaffe.
God morgon! De som köper lägenheterna i kvarteret Fredriksdal i Hammarby sjöstad kan vinka till resenärerna på tvärbanan, tunnelbanan och motorleden när de dricker sitt morgonkaffe.
Plötsligt dök det upp en uteservering utanför balkongen där man tidigare hade utsikt över Långsholmsgatan.
Plötsligt dök det upp en uteservering utanför balkongen där man tidigare hade utsikt över Långsholmsgatan.
En bergvägg två decimeter bort, en livfull uteservering utanför balkongen, eller morgonpendlare på tvärbanan utanför sovrumsfönstret.

Vilken utsikt väljer du i ett allt mer tätbebyggt Stockholm?

”Spännande kontraster när den rena fasaden möter den ruffa bergväggen”.

Så säljer byggbolaget JM in det nybyggda huset vid Liljeholmskajen. Med bara några decimeter mellan fönstren och den kala bergväggen kan nog utsikten från det nybyggda huset vid Liljeholms­kajen kandidera som en av Stockholms värsta. Men enligt byggbolaget JM har projektet hela tiden anpassats till berget intill.

– En ljuskonsult har hjälpt till för att få det så ljust som möjligt i lägenheterna. Det är lite spännande att se bergväggen också. Den kommer att belysas så att det blir lite liv där bakom, säger projektledaren Elin Blixt.

Lägenheterna kommer visserligen att ha fönster i båda ändarna, men längre in i huset ligger sovrum vars enda fönster blir mot berget.

– Man får inte bygga rum utan fönster. Visst, du har bergvägg vid fönstret men i gengäld är det ingen insyn i sovrummet, säger hon.

Huset vid Liljeholmskajen är inte det enda i stan där utsikten lämnar en del i övrigt att önska. Flera projekt har exempelvis fasader och fönster mot stora motorleder. Men en av de underligaste utsikterna har ändå kanske några boende vid Hornstull.

När den nya gallerian Hornhuset byggdes byttes balkongutsikten över Långholmsgatan mot utsikt mot en uteservering. Till en början kunde gästerna stirra rakt in på balkongerna, men efter ett tag förbättrades situationen något med växter och staket.

Att Stockholm byggs allt tätare är ingen hemlighet. I år har politikerna som mål att godkänna 6 000 nya bostäder runt om i stan.

Enligt Henrik Nerlund från Stockholms skönhetsråd finns det en hård press på politikerna att producera nya bostäder – något som i grunden är bra men kan leda till sämre planering.

– Vi ser till exempel att man gärna lägger till en våning eller två ganska sent i projektet, säger han.

Henrik Nerlund menar att vi har gått in i en ny fas i stadsbyggandet. Vi har inte byggt så här tätt på ungefär 100 år.

– Täta stadsdelar från 1800-­talet hade ofta bra grönska med boulevarder och parker. Hur ska vår tids parker, esplanader och mindre torg se ut? Det tror jag att staden har förbisett.

Enligt honom är Stockholm generellt sett inte jättetätt. Men byggandet har koncentrats i vissa ”öar”. Ett exempel är just Liljeholmskajen, där huset med bergväggen ligger, och närliggande Årstadal, enligt Henrik Nerlund.

Nya Hagastaden är ett annat.

– Där ser vi en täthet vi inte är vana vid i Stockholm och som kräver väldigt mycket av de offentliga rummen. Där är jag inte säker på att vi är helt framme. Vi pratar väldigt mycket bostäder och ganska lite om stad, säger han.

Fakta

Skicka bild och plats på Stockholms värsta eller konstigaste utsikt till samstautsikten@mitti.se. Instagramma och twittra under hashtaggen #sämstautsikten.