ANNONS

Äntligen dags för Pride i Bergshamra

Förra året i Bergshamra.
Förra året i Bergshamra.
20:e maj ska bli en färgsprakande festivaldag i centrum hoppas arrangörerna för Bergshamra Pride: "Folk får gärna ta med sig plakat och egen musik", säger Niklas Udd.
ANNONS

– Det känns jättekul. Många har frågat mig när det blir av i år så intresset finns där bland bergshamraborna helt klart, säger Niklas Udd, arrangör.

Tanken är att paraden som startar vid Ica Nära i Bergshamra den 20 maj kl 14:00 ska vara extra färgglad och både höras och synas mer än tidigare år.

– Folk får gärna ta på sig lite prideiga kläder, säger Niklas.

Vad är det? 

– Förra året hade vi Stålmannen på besök. Så det är ett exempel, skrattar han.

Niklas Udd. Bilden är beskuren.

Ta med er musik

Förra året lockade pridefirandet hundratals personer, politiska partier och föreningar som IFK Bergshamra och på programmet stod bland annat uppträdanden med popikonen Susie Päivärinta och Uppsala feministkör. I år hoppas arrangörerna av Bergshamra Pride att paraddeltagarna själva tar med musik.

– En del hade med sig högtalarsystem och kopplade in sina mobiler redan i fjol. Det är fritt fram att vara kreativ, säger Niklas.

ANNONS

Flera talare

Rutten för paraden kommer att vara densamma som förförra året och tre talare står hittills på årets program förutom konferenciern Jonas Dillmer. Stig-Åke Pettersson som under lång tid har jobbat med asylsökande HBTQ-personer och Erika Willis från Stjärnjouren (Sundbybergs tjejjour) kommer båda och delar med sig av sina erfarenheter. Även Lisa Tistad från Amnesty kommer och pratar om HBTQ-personers situation i Japan.

– Det är Amnestys eget tema för i år som vi tyckte var intressant att få med, säger Niklas.

Misshandel i Rissne

Förutom Bergshamra som öppnar pridesäsongen i länet i år så kan den som är sugen på mer ta sig till grannkommunen och Rissne Pride som går av stapeln 16:e juni mellan 16 och 19. Förra året blev det oroligheter och en deltagare i Rissne Pride misshandlades. Men Niklas Udd är inte bekymrad för säkerheten under Bergshamra Pride.

– Vi håller på och söker tillstånd just nu. Tidigare år har polis funnits på plats och tittat till läget. Jag är inte orolig, säger han.

Så går Prideparaden genom Bergshamra: