Bergshamra runt – genom vatten och skog

Starten sker vid bryggan nedanför Kafé Sjöstugan.
Starten sker vid bryggan nedanför Kafé Sjöstugan.
Nästa vecka är det dags för den andra upplagan av Bergshamrarundan, den kombinerade sim- och löptävlingen som tar dig över Brunnsviken och Bergshamra runt.

350 meter simning och 9 kilometer löpning – det är förutsättningarna för deltagarna i Bergshamrarundan, som går av stapeln torsdagen den 25 augusti. Förra året deltog 65 personer, och i år hoppas arrangörerna av det lokala loppet på minst lika många. Hittills är 27 anmälda.

Banan är samma som förra året. Man börjar med simning.

– Starten går vid bryggan nedanför Kafé Sjöstugan. Man simmar tvärsöver Brunnsviken till Frösundavik. Det är 350 meter. På andra sidan är det en växlingsplats där man kan byta om, berättar Niklas Udd, en av initiativtagarna till loppet.

Ombytt och klar fortsätter man löpdelen norrut, under Bergshamraleden och vidare förbi Ulriksdals slott och sen tillbaka mot Bergshamra. Vätskekontroll finns vid Bergshamra Trädgård & Café.

– Ena av de tuffaste delarna blir backen upp därifrån mot Bergshamra. Den backen är längre än den ser ut, säger Niklas Udd.

Banan fortsätter genom Bergshamra och runt Tivoliudden innan man når målet, även det vid Kafé Sjöstugan.

Förra året tog sig vinnaren, som innehar banrekordet, runt på 41.47.

Nytt för i år är barnversionen, Lilla Bergshamrarundan, där simningen sker i Svedenbadets bassäng. De yngsta simmar 25 meter och springer 500 meter. De som vill kan sedan springa i lag om två. Då är det 100 meter simning och 2 kilometer löpning, berättar initiativtagaren Tobias Östberg.