Bergshamrabo och skicrossstjärna

Veronica Edebo från Bergshama tävlar för Dalaklubben Mora eftersom det inte finns några skicrossbanor i Stockholm.
Veronica Edebo från Bergshama tävlar för Dalaklubben Mora eftersom det inte finns några skicrossbanor i Stockholm.
Veronicas mål är stora OS.
Veronicas mål är stora OS.
Skicross är lite som motocross - fast på snö.
Skicross är lite som motocross - fast på snö.
Mamma är pensionerad flygkapten med förkärlek för stormar, storasyster landslagsåkare i skicross.

Nu tar nästa superkvinna ur klanen Edebo klivet ut i rampljuset. Veronica Edebo, 17, representerar Sverige i ungdoms-OS.

Veronica Edebo gör ett blixtbesök hemma i Stocksundstorp i Bergshamra mellan SM-tävlingarna i skicross i Piteå och ungdoms-OS i Lillehammer som startar på fredag.

Hon har hunnit med att träffa en kompis, shoppat färgglada armband och träffat sin läkare på Artokliniken för att kolla upp det skadade ledbandet i vänsterknäet.

– Jag fick klartecken. Det är bara att köra på, säger Veronica och ler brett.

Veronica är den högst rankade 17-åringen i Sverige och given i truppen till ungdoms-OS. Men friåket ”hemma” i Järpen där hon går på riksskidgymnasiet höll på att spoliera OS-drömmen.

Först trodde läkarna att det var korsbandet som var av, vilket hade betytt vila i ett år. Dagen innan julafton kom beskedet om att det inre ledbandet var trasigt.

– Det var nog den bästa julklappen jag fick i år, säger hon.

Med tejp och stödstrumpa körde hon in på tredje plats i senior-SM i Falun förra helgen, närmast efter storasyster Gabriella, som numer huserar i seniorlandslaget.

De största svenska stjärnorna, Anna Holmlund och Sandra Näslund, var visserligen inte på plats utan prioriterade X-games, men ändå.

– Det är skönt att känna att man hittade tillbaka till formen innan ungdoms-OS, säger Veronica.

Hon började köra alpint i Täby slalomklubb, men skiftade till skicross för fem år sedan, en sport där fyra till sex personer startar samtidigt i en bana med hopp och doserade kurvor.

Veronica beskriver det som motocross fast på snö.

– Adrenalinkicken jag får när jag kommer ner efter ett åk… alltså det går inte att beskriva. Oavsett hur det gått har jag ett leende från öra till öra. Det är en sådan glädjesport, säger hon.

Veronica gillar även upplägget, man mot man, kvinna mot kvinna.

– Ligger jag trea så vet jag att jag måste lägga på ett kol för att vinna. Jag tycker om att det är så svart på vitt, säger hon.

Sverige åker till ungdoms-OS med en 39 man stor trupp. Veronica och David Mobärg, Edsåsdalen SLK, ska försvara de svenska färgerna i skicross.

Hennes stora mål är ”riktiga” OS. Lillehammer är bara ett steg på vägen.

– Men en bra erfarenhet så att jag vet vad jag ska vänta mig sedan, säger hon.

Veronica har respekt för sina motståndare, men med sina 180 centimeter och muskulösa kropp är hon rena skräcken på startlinjen.

– Jag ser inte ut som någon man inte ska räkna med, vilket är en fördel. Mina motståndare ska vara rädda för mig, det är så man vinner. Man måste vara respektlös i banan, utan att åka fult. Men om du kommer in i en tajt sväng och det är jämt, då ska du inte flytta på dig, säger hon.

Drömbanan i Lillehammer skulle vara en bana med stora hopp och långa luftfärder, gärna med en teknisk start.

– Det bästa är att det händer något i starten så att man måste skapa fart och inte bara att det blir av sig själv. Det skulle vara vinnande för mig – och mer rättvist. För skicross handlar mycket om att skapa fart där man egentligen inte ska kunna göra det, säger Veronica Edebo.

Fakta

Tänker upptäcka världen i en campingbuss

Namn: Veronica Edebo.

Ålder: 17.

Bor: Bergshamra och Järpen.

Familj: Mamma Marie-Therese pensionerad SAS-kapten med förkärlek för stormbyar, pappa Fredrik egenföretagare och all-fixare, systrarna Alexandra, landslagsåkare i skicross, och Gabriella, freeride-åkare.

Sysselsättning: Går andra året på riksskidgymnasiet i Järpen, inriktning skicross och ekonomi.

Aktuell: Skicrosshopp i ungdoms-OS i Lillehammer 12-21 februari.

Främsta meriter: En tredjeplats i Europacupen i skicross.

Kuriosa: Tänker någon gång i livet bo i campingbuss, köra runt och upptäcka världen.