ANNONS

(BEP): Fler bostäder, färre kontor

Bostäder eller kontor – eller både och?
Bostäder eller kontor – eller både och?
Satsa på att locka nya skattebetalare till staden, inte fler inpendlare!

Det menar Bergshamrapartiets Björn Bränngård. Idén möter dock kraftigt mothugg.
ANNONS

Solna är den enda kommunen i landet som har fler arbetsplatser än invånare. Det påstår Bergshamrapartiets ordförande Björn Bränngård i en interpellation.

Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde väckte hans åsikter debatt.

– Jag förstår inte varför staden säger ja till alla dessa nya kontor överallt. Företagen betalar ingen skatt, det blir mer trafik och fler parkeringsplatser tas i anspråk. Det borde kunna vara en bättre balans i byggandet, säger han.

Idag har Solna cirka 75 500 invånare och 74 000 arbetsplatser, men för något år sedan var invånarantalet lägre än antalet arbetsplatser, menar han. Björn Bränngård ser risker med det.

– Det här accelererar. Idag har staden en bostadsförsörjningsplan i vilken det står att man ska bygga 800 bostäder per år, men man har ingen strategi för hur mycket arbetsplatser man ska bygga, man tackar bara ja, säger han.

Han ser flera exempel omkring i Solna där det råder en stor obalans mellan antalet bostäder och antalet arbetsplatser.

– I Nya Ulriksdal utgör de nya arbetsplatserna bullerskydd mot bostäderna. Men det är 10 000 arbetsplatser, och man bygger bara 1 500 bostäder. Likaså på gamla Råsundastadion blir det en större andel kontor.

Med nya bostäder och fler invånare skulle staden få in mer skatteintäkter löpande, istället för pengar för byggrätter som är en engångssumma, slår han fast.

Anders Ekegren (L), ledamot i kommunfullmäktige anser tvärtom att staden har de många arbetsplatserna att tacka för god ekonomi och låg arbetslöshet, då de Solnabaserade företagen delvis rekryterar lokalt.

ANNONS

Anders Ekegren ser inget problem med att det byggs mycket kontorshus och är nöjd med fördelningen mellan bostäder och arbetsplatser.

– Vi byggde nästan 1 300 bostäder förra året. Jag tycker vi har en ganska bra mix mellan arbetsplatser och bostäder. Det är ju också så att kontor avvecklas och byggs om till bostäder, säger han.

Men hade man inte kunnat bygga fler bostäder om man byggde färre kontor?

– Man kanske kan hitta enstaka fall. Men jag skulle säga att där man kan bygga bostäder, där bygger vi bostäder. Vissa delar av Solna är bullerutsatt, där är det inte bra att bygga bostäder. Då kan kontorshus bli som en barriär mot bullret, säger Ekegren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.