Berguv la ägg på balkong i Norra Djurgårdsstaden

Berguvens tre ägg hittades på en balkong i ett pågående bygge.
Berguvens tre ägg hittades på en balkong i ett pågående bygge.
Det var byggarbetare som upptäckte äggen.
Det var byggarbetare som upptäckte äggen.
Berguvarna bosatte sig på en balkong i Norra Djurgårdsstaden och lade fyra ägg.

Nu har man tagit äggen till Skansen där de ska kläckas.

Det var på skottdagen som byggarbetare i Norra Djurgårdsstaden hittade tre ägg på en balkong i ett pågående bygge.

Efter att ha kontaktat länsstyrelsen gavs den dispens som krävs för att flytta äggen.

– Föredömligt nog kontaktades vi så att vi kunde ta ett snabbt beslut om att samla in äggen och flytta dem, säger Mats Gothnier som är samordnare för arbetet med hotade arter vid Länsstyrelsen i Stockholm.

När man dagen efter larmet kom till bygget vid gasverksområdet hittade man ett fjärde nylagt ägg vilket ska ha varit ett tecken på att äggen var vitala.

– På den här platsen fanns det mycket stor risk att berguven skulle störas och överge sina ägg. Nu kunde äggen flyttas till Skansen som har stor erfarenhet av berguv, säger Mats Gothnier.

Där ska man försöka maskinkläcka äggen. Om det lyckas kommer ungarna att födas upp i hägn för att därefter släppas fria på lämpliga platser i länet.

Att det finns berguvar i gasverksområdet är känt sedan tidigare och det ska enligt länsstyrelsen inte vara första gången fåglarna lagt ägg i närområdet. 2013 flyttades ägg som lagts på en stor kolhög i hamnen.

– Eftersom årets kull lades så pass tidigt på säsongen, kan vi hoppas att berguvsparet försöker igen och då väljer en bättre plats. Häckningslådor har satts upp på två olika ställen i området sedan tidigare, men tyvärr inte ännu attraherat uvarna, säger Mats Gothnier.