Berguvens lockplats rivs i Djurgårdsstaden

Berguven i Norra Djurgårdsstaden blir av med sin rop-plats när gasklockan rivs.
Berguven i Norra Djurgårdsstaden blir av med sin rop-plats när gasklockan rivs.
Berguven i Hjorthagen förlorar snart sin rop-plats, men fågelarten lär stanna i Norra Djurgårdsstaden.

En av gasklockorna vid Hjorthagen ska rivas och ett nytt höghus ska byggas på platsen. Boende i Norra Djurgårdsstaden har hört av sig och undrat vad som händer med berguven som brukar sitta och ropa uppe i gasklockan. Men att klockan tas ned behöver inte betyda att berguven förlorar sitt hem.

– Berguvarna håller till i Norra Djurgårdsstaden, men jag tror inte de häckar, alltså lägger sina ägg, uppe på gasklockan, säger Mats Gothnier, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Lagt ägg på balkong

Istället sitter hanen på våren uppe på klockan och ropar efter sin hona innan häckningen. Men äggen lägger de på andra platser. Tidigare har ägg lagts på en balkong i Norra Djurgårdsstaden och i ett kollager i Värtan.

Men även om de inte lägger sina ägg på klockan så är det inte bra att den rivs eftersom fåglarna behöver höga platser att ropa på, det säger Mats Gothnier.

– Men ska man riva något så är det ändå en bra tid nu på hösten när de är inaktiva. Men sen får man hoppas att de är kvar och i vår hittar en ny plats att ropa på, säger han.

Finns en risk att de lämnar området?

– Jag tror inte det. Hela Djurgårdsstaden har byggts och förändrats så de är nog vana.