Berit kämpar för rätten att bo kvar

Berit Grundström.
Berit Grundström.
Värmdö kommun ändrar sina riktlinjer kring parboende efter stor kritik. Men fortfarande tvingas medboende att flytta om partnern dör.

– Det är sorgligt tycker jag, som har kämpat med det här, säger Berit Grundström.

När Lokaltidningen Mitt i träffade 85-åriga Berit Grundström i våras satt hon hemma på Gustavsgården och skrev brev till Värmdö kommun om att de skulle tänka om gällande sina nya riktlinjer kring parboende.

Hon hade då själv nyligen mist sin man.

Riktlinjerna, som började gälla 1 januari, betyder i praktiken att medboende till partners på särskilda boenden i Värmdö tvingas flytta om partnern dör.

Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden menade att reglerna var till för att säkra platser åt äldre som är i större behov av vård.

Riktlinjerna kritiserades av både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som kallade dem omänskliga. Även Pensionärernas riksorganisation, reagerade starkt.

– Det är orimligt. Vi vräker inte människor i andra hyresrätter om deras partner dör, varför skulle vi då göra det på ett äldreboende? sa Margareta Jansson, sakkunnig inom äldrevård och omsorg på PRO, till tidningen.

Enligt det nya tjänstemannaförslaget ska de medboende få tre månader på sig att flytta. De ska även få skriftlig information redan före inflytt om vad som händer om partnern avlider.

Men de får fortfarande inte bo kvar.

– Det enda som är nytt är att de medboende får information om att de måste flytta. Alliansen har inte lagt två strån i kors för att skapa en trygghet hos de här personerna, säger Mikael Lindström (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Berit Grundström är besviken.

– Helst ska man inte behöva flytta, men i alla fall måste man ha någonstans att bo. Först när ett boende garanteras, om möjligt i anslutning till det särskilda boendet, kan det kännas tryggt, säger hon.

Hon tror att resultatet av reglerna kommer att bli att äldre med behov av vård inte törs flytta från sina hem trots att de har rätt till det.

– I den bostadssituationen som finns idag hade jag och min man inte kunnat flytta, det hade känts för osäkert. Jag hade hellre stannat hemma och tagit hand om honom och då hade jag väl jobbat ihjäl mig istället, säger hon.

Förslaget ska nu remitteras till pensionärsrådet.