Beriths familj bjuder in till gemensam jul

Familjen Ljungström bjuder in ensamma människor att fira jul med dem.
Familjen Ljungström bjuder in ensamma människor att fira jul med dem.
"Julfirande bortskänkes". Så lyder rubriken på Berith Ljungströms annons på Blocket, där hennes familj bjuder in sex ensamma människor att fira jul med dem.

Julmat, julklappar till barnen och gemenskap. Det bjuder Berith Ljungströms familj i Åkersberga på under julafton. I måndags lade hon ut annonsen på Blocket och budskapet har spridit sig viralt.

Många ensamtående mammor med barn har visat intresse för att fira jul med familjen.

– Men det är även ett pensionärspar, en ensam kille i 20-årsåldern utan familj och ett par i 40-årsåldern utan barn som hört av sig. Vi har fått en massiv respons. Jag har blivit nermejlad, säger Berith Ljungström.

På söndag tar hon bort annonsen och därefter väntar det svåra arbetet att välja ut vilka sex personer som ska få fira jul med Beriths familj.

– Hjärtat får avgöra vem som är i störst behov. Vi har sex tomma stolar att fylla upp. Man behöver inte ta med sig något, kommer det barn köper vi julklappar till dem, säger Berith Ljungström.

Själva består familjen Ljungström av sex personer på julafton, inklusive två döttrar i förskoleåldern, en utbytestudent, en morfar plus en hund.

– Vi bor på 288 kvadrat i Åkersberga och brukar ha svängdörrar på vårt hus. Det är alltid ungdomar här, vi brukar ha spelkvällar, berättar Berith Ljungström.

Idéen till julfirandet fick hon efter ett inlägg på Facebook, där en mamma och en femårig pojke i Malmö önskade en familj att fira jul med.

– Det var hjärtskärande. Jag svarade på annonsen men de hade fått många svar. Då fick jag idén att lägga ut en egen annons, säger hon.