ANNONS

Saga Berlin döms för grov skadegörelse

Saga Berlin åtalas för grov skadegörelse efter att Hägerstensbadet spraymålades 2016.
Saga Berlin döms för grov skadegörelse efter spraymålningarna på Hägerstensbadet 2016.
2016 spraymålades en tom bassäng på Hägerstensbadet. På onsdagen dömdes graffitikonstnären Saga Berlin för grov skadegörelse.
Hon ska betala skadestånd till Stockholms stad på 280 860 kronor.
ANNONS

Graffitikonstnären Saga Berlin dömdes på onsdagen vid Södertörns tingsrätt för grov skadegörelse. Hon ska betala skadestånd till Stockholms stad på 280 860 kronor. Domen blev villkorlig, men hon ska också betala 70 dagsböter.

– Hon är besviken och missnöjd. Vi kommer självklart att överklaga, säger Saga Berlins advokat Matilda Bergström.

I september 2016 organiserade hon ett konstprojekt som gick ut på att spraymåla en tom bassäng på Hägerstensbadet. Saga Berlin har i förhör berättat att hon inspirerats av konstformen mandala, där mönster målas för att sedan tas bort. Tre okända personer målade och ytterligare tre filmade och fotograferade arbetet.

– Vi ville att hon skulle frikännas i första hand och i andra hand att skadegörelsen skulle räknas enligt normalgraden och att skadeståndet skulle sättas ner väsentligt. Vi anser inte att Stockholms stad har täckning för sina kostnader. Det hade gått att komma undan betydligt billigare.

Insamlingen #backaSaga startades för att betala skadeståndet

Saga Berlin ska ha bokat sanering av bassängen, men Stockholms stad hann ordna en egen sanering innan dess. Staden begärde över 300 000 kronor i skadestånd, något som sänktes av tingsrätten.

ANNONS

Saga Berlin skadades i terrordådet på Drottninggatan 2017, något som hon även fick skadestånd för. Skadorna har gjort det svårt för henne att arbeta och för att hjälpa henne att betala skadeståndet startades en insamling på sociala medier, #backaSaga. Saga Berlin har också sålt fotografier på den målade bassängen på auktion. Enligt Expressen har det gett omkring 250 000 kronor.

Ytterligare tre personer åtalades för medhjälp till grov skadegörelse. De friades.

Mitt i söker Saga Berlin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.