ANNONS

Saga Berlin överklagar graffitidom

Saga Berlin åtalas för grov skadegörelse efter att Hägerstensbadet spraymålades 2016.
Saga Berlin överklagar graffitidomen och vill att hovrätten tar upp fallet.
I oktober dömdes konstnären Saga Berlin vid Södertörns tingsrätt för grov skadegörelse efter att ha filmat och fotograferat när en bassäng på Hägerstensbadet målades med graffiti.
Nu har hon överklagat domen.
ANNONS

Konstnären Saga Berlin överklagar domen om grov skadegörelse vid Södertörns tingsrätt. I oktober dömdes hon att betala skadestånd på drygt 280 000 kronor till Stockholms stad.

Det var 2016 som konstnären filmade och fotograferade när en utomhusbassäng på Hägerstensbadet målades med graffiti.

Vill inte betala skadeståndet

I överklagandet som har lämnats in till tingsrätten anger hennes advokat att Saga Berlin vill frikännas från ansvar för grov skadegörelse. I andra hand yrkar hon på att skadegörelsen ska räknas till normalgraden och att påföljden lindras.

Skadeståndet vill hon ska minskas, jämkas eller tas bort helt – med tanke på hennes ekonomiska förutsättningar efter att ha skadats i terrordådet på Drottninggatan 2017.

Som Mitt i har tidigare berättat startades en insamling under hashtaggen #backaSaga för att betala konstnärens skadestånd.

ANNONS

Berlin hävdar att hon saknar uppsåt

Enligt överklagandet har Stockholms stad inte kunnat bevisa att saneringen av bassängen kostat så mycket som Saga Berlin blev skyldig att betala. Eftersom det tidigare fanns graffiti i bassängen har stadens sanering inneburit en standardhöjning, enligt överklagandet – och därmed bör skadeståndet sänkas, skriver advokaten.

– Vi anser att det är helt orimligt, säger advokaten Matilda Bergström.

Skadeståndet sänktes av tingsrätten, men det är inte tillräckligt, säger Matilda Bergström.

– Tingsrätten ansåg att kostnaden för projektledaren för saneringen inte var styrkta och sänkte skadeståndsanspråket något. Men vi anser fortfarande att det är alldeles för högt.

Inte heller är det bevisat att Saga Berlin hade uppsåt att skada stadens egendom, enligt överklagandet.

Saga Berlin har hela tiden hävdat att hon skulle sanera bassängen dagen efter.