Bernt, 79, blir utan broddar: ”diskriminering”

Arkivbild från 2013. Enligt Bernt Berggren finns inte ett gruskorn på rampen idag.
Arkivbild från 2013. Enligt Bernt Berggren finns inte ett gruskorn på rampen idag.
Spångabon Bernt blev glad när han läste i Mitt i Västerort att äldre får gratis broddar av kommunen. Glädjen övergick dock snabbt i vrede när han insåg att det inte gällde honom, trots sina snart 80 år.

Förra veckan rapporterade Mitt i Västerort att kommunen ger bort gratis broddar till äldre. Kravet på att man dels ska vara över 75 och ha antingen hemtjänst eller trygghetslarm upprör dock de som blir utan.

– Det är rent sagt feltänkt. Varför ska man utesluta oss som klarar oss själva? Jag har en känsla av att jag går ut och handlar och grejar mer än de som har hemtjänst. Det är ju diskriminering för att använda ett populärt uttryck, säger Bernt Berggren, 79 år från Bromsten.

De flesta som bor i Spånga känner alltför väl till isgatan som bildas i rampen från torget till stationen varje vinter.

– Jag drattade omkull i snön när jag var och handlade härom dagen. Inte ett sandkorn fanns på isgatan från stationen ner till Spånga centrum, då hade det varit bra med broddar, men det får man väl stå för själv. Mina ben är minst lika sköra som alla andras och det kostar en jäkla massa pengar att laga alla benbrott, säger Bernt Berggren.

Flera personer har hört av sig till Mitt i med klagomål och äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) har i ett mejl till Mitt i sagt att satsningen ska utvärderas för att se om den ska utökas till kommande år. Hon håller inte med om att de utan hemtjänst eller trygghetslarm behöver broddarna mest.

– Vi delar ut broddar till äldre på försök under 2016 och då har vi valt att göra det till äldre över 75 år som har trygghetslarm eller hemtjänst. Den här gruppen upplever mer ensamhetskänslor än andra och forskning visar att nedsatt rörelseförmåga ökar väldigt mycket efter 75 och då kan broddar vara ett bra hjälpmedel för att fortsätta röra på sig. Vi satsar alltså i första hand på broddar till dem som behöver det allra mest, skriver äldreborgarrådet Clara Lindblom i ett mejl till Mitt i.