ANNONS

Bertils vän kan få fredpriset

Läkaren Denis Mukwege har hyllats över hela världen för sitt arbete med att hjälpa kvinnor som fallit offer för sexuellt våld under kriget i Kongo.

I år är han åter nominerad till Nobels fredspris. En som håller en extra tumme den 10 oktober är hans vän Bertil Lindholm i Töjnan.
ANNONS

Sollentunabon Bertil Lindholm föddes och bodde under stora delar av sin uppväxt i dåvarande Belgiska Kongo dit hans föräldrar rest som missionärer i slutet av 1930-talet. Där arbetade Bertils pappa tillsammans med Denis Mukweges far inom missionskyrkan.

I somras reste Bertil tillbaka till Kongo för första gången på flera decennier. Efter många år av krig och våldsamma konflikter hade landet förändrats i grunden; under vistelsen gällde inga av Bertils svenska försäkringar, och de var stundtals tvungna att stanna i bilen på grund av risken för rån och överfall.

Men trots svåra förhållanden var det samtidigt en resa full av glädje.

– Att få komma tillbaka till Kongo och träffa gamla bekanta var ett av mitt livs mest fantastiska upplevelser, säger Bertil Lindholm.

Ett av många känslosamma återseenden var det med Denis Mukwege som i dag är hyllad världen över för sina insatser för att hjälpa krigens oräkneliga offer för sexuellt våld.

På Panzi-sjukhuset i Bukavu, som Mukwege grundat och byggt upp, har upp emot 50 000 kvinnor fått hjälp och behandling. För detta har han hyllats av omvärlden, men på hemmaplan har han arbetat i motvind på grund av att han hjälper alla patienter – även dem från ”fel” stammar. 2012 fick han fly till Europa efter ett mordförsök, men efter några månader återvände han till sitt kall.

– Denis Mukwege är en riktig hjälte. Han har fått flotta erbjudanden om jobb i Europa men har vigt sitt liv åt att hjälpa sitt folk.

Denis Mukwege har tilldelats flera internationella utmärkelser, och i år är han återigen nominerad till den som kanske väger allra tyngst: Nobels fredspris. Den 10 oktober, när pristagaren offentliggörs, håller Bertil tummarna.

ANNONS
Fakta

Denis har hjälpt 50000 kvinnor

Denis Mukwege är en kongolesisk läkare och gynekolog som grundat Panzi-sjukhuset i Bukavu i östra Kongo där han också arbetar som chefskirurg.

Sjukhuset har hjälpt upp emot 50 000 offer för sexuellt våld under krigen.

För sina insatser har han fått otaliga internationella utmärkelser, bland annat FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palme-priset.

Nu är han nominerad till Nobels fredspris som offentliggörs den 10 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.