Berusad man slog sin mamma

Mannen i 40-årsåldern misshandlade sin mamma grovt och några månader senare dog den 73-åriga kvinnan.

Den här veckan avslutas rättegången mot mannen.

En natt i februari beordrades poliser och ambulans till ett hem i Trollbäcken. I lägenheten hittades en 73-årig kvinna med igenmurat ansikte, liggandes i en blodpöl.

Den som larmat var hennes berusade drygt 40-årige son, som redan under samtalet med SOS-alarm erkänt att det var han som slagit henne.

Kvinnan var knappt vid liv när hon hittades. Hon repade sig lite grann, men avled i maj då rättegången mot sonen just höll på att avslutas.

Sedan dess har kammaråklagare Mårten Hallsten väntat på nya utlåtanden från rättsläkare om dödsorsaken. Frågan har varit om 40-åringen i stället för mordförsök ska åtalas för mord.

I veckan återupptogs rättegången, med samma brottsrubricering som förut.

– Det går inte att åtala för mord. Med hänsyn till omständigheterna går det inte att säga att det är sonens misshandel som lett till hennes död, säger Mårten Hallsten.

Under rättegången i maj fick rätten lyssna på en röstinspelning som gjordes med den 73-åriga kvinnan när hon låg på sjukhus.

– Hon förstod inte vad som hade hänt och visste inte vem som hade slagit henne, säger Mårten Hallsten.

Varför sonen, som var i kontakt med de sociala myndigheterna och psykiatrin, gjorde som han gjorde, har inte heller kommit fram, enligt Mårten Hallsten.

40-åringen har bott i en egen lägenhet på annat håll i Tyresö, men blev vräkt för snart två år sedan. Det var då han flyttade in hos sin mamma. Enligt en nära släkting hade de en bra relation.

Dagen som föregick misshandeln skulle han ha träffat en handläggare inom socialtjänsten för att prata om jobb och bostad, men han dök aldrig upp.