ANNONS

Besiktning av rivningshotad länga döms ut

Affärslänga i Stuvsta från 1920-talet ett steg närmare rivning.
20-talslängan på Stationsvägen 21 i Stuvsta kan få ge plats åt bostäder.
Så här vill fastighetsägaren bebygga tomten.
Så här vill fastighetsägaren bebygga tomten.
En affärslänga i Stuvsta från 1920-talet hotas av rivning, och i en besiktning, beställd av ägaren som vill riva, döms huset ut.

Nu tar bolaget bakom besiktningen avstånd från rapporten och ger konsulten sparken.
ANNONS

Mitt i Huddinge har tidigare berättat att den gamla affärslängan på Stationsvägen 21 hotas av rivning. Markägaren och exploatören vill riva samtliga fastigheter på tomten, varav en är affärslängan från 1920-talet, och i stället bygga ett flerbostadshus med runt elva lägenheter och nya affärslokaler.

Exploateringsavtalet antogs av kommunfullmäktige tidigare i februari, men när natur- och byggnadsnämnden skulle besluta om detaljplanen återremitterades ärendet och i stället beslutades att en ny besiktning först måste göras av huset, eftersom det fanns frågetecken kring den tidigare som ägaren tagit fram och där huset dömts ut.

Nu tar dock Sweco, som enligt rapporten står bakom den ifrågasatta besiktningen, avstånd från rapporten. Sweco menar att att den konsultfirma, Grotmij, som numera ägs av Sweco, inte har agerat för Swecos räkning. I ett mejl till kommunen skriver Swecos chefsjurist Caroline Lindgren: ”Vi har nu utrett saken och kunnat konstatera att Grontmij inte har haft ett sådant uppdrag. Det har visat sig att konsulten har agerat för egen del och i sin egen firma. Han lämnar nu Sweco.

Eftersom Grontmij varken haft uppdraget eller tagit fram rapporten kan inte Sweco stå bakom den. Vi har också konstaterat att den avviker från hur Grontmijs rapporter brukade se ut.”

– Jag är inte helt överraskad. Det fanns frågetecken och därför gjorde vi bedömningen att vi ville ha en second opinion. Det är ingen trivial sak att riva en gammal byggnad, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

En ny besiktning har inte gjorts än, så huruvida innehållet i rapporten är falskt är oklart.

Enligt Christian Ottosson är det inte ovanligt den här typen av rapporter inte stämmer, och kommunen väljer därför att inte agera.

– Jag vill inte förminska problemet, men som jag ser det har kommunen inte lidit någon skada. Det finns heller inget case att bedriva kring bedrägeri, säger han.

Fastighetsägaren Fredrik Peter Wahlgren visste inte om konsulten agerade i egen regi.

ANNONS

– Jag har just tagit del av den informationen och jag är förvånad, säger han.

Han tror inte att innehållet kommer att se annorlunda ut i den nya besiktningsrapporten.

– Det är samma hus, det är snart hundra år och dåligt underhållet. De som säger att huset inte är i dåligt skick har inte varit inne utan har nog bara promenerat förbi.

Enligt Ottosson är målet att en ny besiktning ska göras inom de närmaste veckorna, men oavsett vad den nya besiktningen visar så finns det ingen garanti för att huset får stå kvar.

– Oavsett vad som kommer fram så ser jag fram emot förtätning på den här fastigheten. Man kan exploatera fastigheten på flera sätt, oavsett skick på handelshuset, säger han.

Olle Wilson, arkitekturhistoriker och ordförande i Huddinge hembygdsförening, har ifrågasatt den tidigare besiktningen och hävdar att utifrån en byggnadsantikvarisk och kulturhistorisk bedömning så är det här ett väldigt sunt och stabilt hus som går att rädda om man vill.

Kultur- och fritidsförvaltningen svarar nu Huddinge hembygdsförening att byggnaden bör bevaras och rustas upp – samma linje som Stockholms läns museum är inne på.

– Det är tecken på att det finns en svängning och att man kan se möjligheterna att bevara. Det är rimligt att göra det, och då inte bara genom ett sentimentalt tillbakablickade, utan att det faktiskt finns ett kulturarv, säger Olle Wilson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.