Inga klara besked om Dramaten och Operan

Fortfarande inget beslut om de nya lokalerna.
Fortfarande inget beslut om de nya lokalerna.
Operan och Dramaten har ännu inte bestämt sig för vart de ska flytta när de år 2021 lämnar sina nuvarande lokaler i Nacka – detta trots att ett beslut skulle kommit i början av året. Det är inte första gången beslutet skjuts upp.

För nästan exakt ett år sedan skrev Mitt i en stor artikel med rubriken ”Slaget om Dramaten – snart avgörs det”. Då var det fyra kommuner som anmält intresse och förberett mark för att bygga nya lokaler åt Dramaten och Operan, som blir av med sina nuvarande ateljéer, verkstäder och repetitionsscener i Nacka år 2021. Kommunerna hade egentligen lämnat sina bud sommaren innan, men beslutet hade dragit ut på tiden.

Nacka drog sig ur – tog för lång tid

Men till våren 2017 var det dags: ”Under mars månad ska beslut tas om vilken kommun som vunnit nationalscenernas gunst, framgår i en preliminär tidsplan.” skrev vi då – men riktigt så skulle det inte bli. Istället sköts beslutet upp. Nacka kommun – som tillsammans med Huddinge, Sundbyberg och Järfälla erbjudit plats för verksamheterna – drog sig ur. Kommunstyrelsens ordförande i Nacka tyckte att Operan och Dramaten betett sig ”respektlöst”.

–Vi lämnade bud i juni förra året och de lovade besked till jul, sen sköt de upp det till efter årsskiftet, sedan sportlovet och sedan påsklovet och där någonstans så vi att vi kan inte vänta längre, sa Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka i början av juli 2017.

Sommaren 2017: beslut kommer ”innan året är slut”

Operachefen Birgitta Svendén sa då att kommunerna skulle vända sig till fastighetsvärden Vasakronan för förhandlingar. Eftersom Vasakronan var de som aviserat att de ville säga upp de nuvarande lokalerna i Nacka för att ersätta dem med bostäder, erbjöd de sig också att för Operans och Dramatens räkning leda processen med att hitta nya lokaler.

Under sensommaren 2017 intervjuade vi Vasakronans affärsutvecklingschef Per Thiberg som sa att ”Innan året är slut hoppas vi att vi hittat en plats att landa på.”  Så blev det inte heller. När vi på nytt ställde frågor i slutet av året var beskedet att ett beslut skulle komma i början av 2018. Alla förslag hade kommit in och ett beslut skulle tas – möjligen på Dramatens styrelsemöte den 16 februari. Nu har nästan två veckor gått sedan dess, och fortfarande har inget besked kommit. Istället har Operan följande formulering:

Det är svårt i dag att bedöma hur lång tid förhandlingarna kommer att ta. De parametrar som förhandlingarna sker utifrån är, som informerats om tidigare, tillgänglighet, ekonomi och att lokalernas förutsättningar ska tillgodose Operans och Dramatens behov.”‘

Fortsättning följer, med all sannolikhet.