ANNONS

Besked om Hågelby skjuts upp

Företagen tävlar om att bygga på stora markytor i Hågelby. Själva åkerområdet är på 250 000 kvadratmeter.
Företagen tävlar om att bygga på stora markytor i Hågelby. Själva åkerområdet är på 250 000 kvadratmeter.
Miljardbolag tävlar om att få bygga ett stort turistmål i Hågelby. Men beskedet om vem som får bygga blir försenat.

– Det är viktigt att vi är grundliga nu, säger projektledaren Krister Stralström.
ANNONS

Hågelby ska bli ett turistmål av rang. Kommunen ville tidigare låta förre Gröna Lund-ägaren Familjen Lindgren AB bygga en familjepark med bland annat sagoby och vattenland, men projektet havererade efter flera motgångar.

Kommunledningen är dock fast besluten om att åstadkomma ett större turistmål på platsen och utlyste tidigare i år en markanvisningstävling som flera företag lämnat in bidrag till. Enligt tidplanen skulle vinnaren i tävlingen meddelas i december.

Men inget av de inlämnade bidragen var helt komplett, enligt Botkyrka kommun. Därför skjuter kommunen upp tidpunkten då de ska meddela en vinnare till nästa år.

– Vi behöver längre tid på oss. Det beror på att vi behövde få in kompletteringar från alla aktörer. En del behövde komplettera mer och andra mindre. Men alla är fortfarande med i matchen, säger Krister Stralström.

Vad var det för uppgifter?

– Tidplan och ekonomi är något vi ville få mer klarhet i. Men också kring miljötänk.

Nu är kommunen i gång med möten med intressenterna. Förutom att utveckla själva Hågelby gård tävlar företagen om att exploatera åkermark på 250 000 kvadratmeter.

– Det är ett väldigt stort område. Det ger chansen att kombinera olika bidrag. Det kan alltså bli flera vinnare i tävlingen. Men det finns inget egenvärde i att utveckla varenda kvadratmeter. Det handlar om att hitta något som är attraktivt för besökare.

När kommer besked om vem som vinner?

ANNONS

– Någon gång efter årsskiftet. Men det kan dröja så långt som till februari. Det beror på hur bra flyt vi har i diskussionerna och förhandlingarna med intressenterna.

Hur ser du på att beslutet skjuts upp?

– Det är ingen jättestor sak. Vi måste vara noggranna och systematiska nu. Det är bättre än att vi redovisar ett vinnande bidrag som inte går att genomföra eller att det blir strul senare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.