Nytt besked om Torsgränd: Huset kan räddas

Hyreshuset på Torsgränd hotas av rivning.
Hyreshuset på Torsgränd hotas av rivning.
Riva eller renovera. Frågan om hyreshuset på Torsgränd har diskuterats sedan 2013.
Nu vill staden återigen utreda möjligheten att renovera huset.

Konflikten mellan AFA Fastigheter och hyresgästerna har pågått i flera år. AFA Fastigheter påstår att huset på Torsgränd måste rivas men hyresgästerna och Stockholms stads expertgrupp håller inte med.

Kan bevaras

Nu väcks nytt hopp för ett bevarande av hyreshuset. 22 februari ska ärendet tas upp i stadsbyggnadsnämnden och enligt handlingar som Mitt i tagit del av ska det framtida arbetet delas upp i två parallella spår: bevarandealternativet och rivningsalternativet.

Stadsbyggnadskontoret anser att båda spåren måste utredas vidare innan byggplanerna kan tas vidare.

– Det är viktigt att alla frågor kommer upp på bordet. Vi lutar inte åt något håll utan kommer att ta ställning när vi har underlaget framför oss, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Ni politiker har kritiserats för att ni inte vill ta i den här frågan. Är det här ett sätt att skjuta upp beslutet till efter valet?

– Jag tycker att det här är ett bevis på att vi tar i frågan. Jag tror också det kommer att vara en större enighet i nämnden om vi har allt underlag framför oss. Men något beslut innan valet blir det inte, säger Jan Valeskog (S).

Kan bli fler lägenheter i huset

I handlingarna framgår också att AFA Fastigheter kommer att utreda möjligheten att renovera huset, samtidigt som man skapar nya lägenheter i den befintliga fastigheten. Hur det skulle gå till framgår inte.

De två alternativen ska utredas i ett samråd, som ska presenteras under slutet av 2018.