ANNONS

Beskedet till familjen när pappan dött: ”Håll er undan”

Ingen empati
Det här beskedet fick familjen efter att Elias, 83, gått bort på Danderyds sjukhus.
Elias, 83, smittades av coronaviruset och avled några dagar senare. Hans fru och barn vill bara sörja i fred, men bostadsrättsföreningen han bodde i skriver lappar och uppmanar dem att hålla sig undan.
– Det känns som trakasserier, säger Gustav Halth som bor i Sollentuna med en av Elias tre döttrar.
ANNONS

Det var i förra veckan som Elias, 83,  insjuknade. På onsdagen lades han in på Danderyds sjukhus och dagen därpå konstaterades att han hade corona.

– Redan på lördagsförmiddagen gick han bort. Det var ett väldigt snabbt sjukdomsförlopp, säger Gustav Halth.

Inte välkomna

Bostadsrättsföreningen där Elias bodde med sin fru visade ingen större medkänsla. Redan på söndagen ringde styrelsen till en av döttrarna som bodde i samma förening och ställde en massa frågor om Elias sjukdom, berättar Gustav Halth.

Därefter meddelade bostadsrättsföreningen, som ligger i Märsta, att döttrarna inte var välkomna att komma och hälsa på sin mamma. Styrelsen skapade en Facebookchatt med alla syskon och skrev till dem där, berättar Gustav Halth.

”Familjen i sorg, väldigt utsatt”

Detta stod i meddelandet till syskonen som just hade förlorat sin pappa: ”Med anledning av risken för att ni är smittbärare. Så vore vi tacksamma om ni i familjen håller er undan andra boenden. Flera boende har hört av sig och är oroliga.”

– Jag förstår att folk är oroliga. Vi är ju väl medvetna om vilka konsekvenser det här viruset kan få. Men familjen är i sorg och känner sig väldigt utsatt, säger Gustav Halth.

Lappar i brevlådorna

Styrelsen delade också ut lappar i brevlådorna där det står ”i den här fastigheten har det påträffats corona. Var försiktiga vad ni rör vid och nu ska vi sanera”, berättar Gustav Halth.

– Det känns som trakasserier. De känner sig utpekade, särskilt mamman och dottern som bor i samma förening, men även de två systrarna som bor här i Sollentuna. De vill hjälpa till och kunna stötta sin mamma, men känner att de inte är välkomna. Det är en olustig känsla mitt i sorgen, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.