Beskedet: Ja till förlängd Roslagsbana – nej till tunnelbana

Roslagsbanan kan gå till city i framtiden.
Roslagsbanan kan gå till city i framtiden.
Statliga Sverigeförhandlingen har gett besked.

Det blir fortsatta diskussioner om Roslagsbana till city.

Beslutet innebär att planerna på en tunnelbana till Täby grusas.

I dag presenterade statliga Sverigeförhandlingen nyheter på sin hemsida. Det blir fortsatta diskussioner om att förlänga Roslagsbanan in till city.

Det var i februari som Sverigeförhandlingen meddelade att två alternativ var aktuella för nordostsektorns del. Antingen skulle det bli förlängd Roslagsbana eller röd tunnelbanelinje mellan Mörby centrum och Täby centrum.

Nu står det klart att det blir en förlängning av Roslagsbanan som ligger närmst till hands.

– När vi jämför de båda alternativen så kan vi se att Roslagsbanan ger mest bostäder i förhållande till investeringen, säger Hans Rode som är utredningssekreterare på Sverigeförhandlingen.

Hur blir det med tunnelbana?

– I dagsläget innebär det att det inte kommer att bli någon tunnelbana till Täby.

Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, tycker det är bra att Sverigeförhandlingen lämnat besked till slut. Även om det inte blir någon tunnelbana så är han glad åt att man nu kan börja förhandla om Roslagsbana in till stan.

– Med all fakta i ryggen så är det här det logiska beslutet. Det är det alternativ som ger mest bostäder i nordostsektorn och innebär också att vårt resecentrum i Arninge får en koppling till centrala Stockholm på ett helt annat sätt, säger Leif Gripestam.

Enligt honom kan arbetet troligen inledas i början på 2020-talet. Vilka kostnader det handlar om och hur finansieringen ska se ut kommer att vara en förhandlingsfråga.

Beslutet om förlängd Roslagsbana kommer nästan på dagen 36 år efter att Täby sa nej till tunnelbana, påminner Leif Gripestam.

– Det är en lång och tung resa kvar innan alla förhandlingar är i mål men i dag känns det oerhört spännande och glädjande.

En som inte är fullt lika entusiastisk är Annica Gryhed (S), oppositionsråd i Täby. Hon förstår beslutet med tanke på de beräkningar som visat på fler bostäder med utbyggd Roslagsbana, men hon hoppas fortfarande även på tunnelbana.

– Det här beslutet innebär förstärkta kommunikationer för Täby och att vi tar oss smidigare till stan. Men vi vill även fortsatt se en tunnelbana hit och hoppas att det ska kunna rymmas i landstingets budget framöver, säger Annica Gryhed.