ANNONS

Efter beskedet om ombildning i Bagarmossen – detta händer nu

Sockenvägen 601-613. Förening Näringsministern 1 Bagarmossen.
70 hyresrätter kan bli bostadsrätter i föreningen Kanslisten 2 och 54 hyresrätter kan bli bostadsrätter i föreningen Näringsministern.
Nu väntar en lång process för de två föreningar med 124 hyresrätter i Bagarmossen som ska få erbjudande om att ombilda till bostadsrätter.
Men frågan om ombildning har väckt mycket debatt i Bagarmossen.
ANNONS

Två bostadsrättsföreningar i Bagis har fått sina intresseanmälningar om ombildning godkända. Totalt 124 lägenheter kommer att få erbjudande om att omvandla till bostadsrätter. Föreningarna är Näringsministern 1 på Sockenvägen 601-613 och Kanslisten 2 på Lillåvägen 48-50 samt Svartågatan 11-13.

Från början var tanken att 295 hyresrätter i Bagarmossen skulle ombildas till bostadsrätter, men ett så stort intresse har det inte funnits.

Nästa steg i processen är att staden ska göra en marknadsmässig värdering av fastigheterna med hjälp av ett värderingsbolag. Så fort som värderingarna klubbats i bostadsbolagens styrelser går det ekonomiska erbjudandet ut till föreningarna.

Det första steget

Jon-Andreas Fridholm, ordförande i föreningen Kanslisten 2, menar att det är en bra bit kvar tills ombildningen är klar.

– Först ska det redas ut vad det skulle kosta, vilka som i så fall skulle vara intresserade och vilka av de intresserade som skulle ha den ekonomiska möjligheten. Det är en massa steg fram tills dess, säger han.

Jon-Andreas Fridholm fick i början av veckan veta att föreningens intresseanmälan godkänts, just nu befinner de sig i det han kallar för det första steget.

– Vi vill ju gå vidare i det här, så det känns ju bra att den är godkänd, säger han.

Hyresgästföreningen kritiskt till ombildningen

Tomas Henriksson, som jobbar med ombildningar för hyresgästföreningen i Stockholmregionen, är kritisk till att så många lägenheter ska få ombildas. 

– Hyresgästföreningen tycker att det här är enormt dumt, att ombilda allmännyttiga lägenheter när det står många i kön, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag har respekt för de som vill ombilda i hopp om att göra ett ekonomiskt klipp, men alla vet inte vad dom ger sig in på. Vi är fortfarande bara i fas ett. Det kan visa sig att en ombildning inte är möjlig i kommande faser. 

V: ”Katastrof för allmännyttan”

Det var i tisdags som den styrande grön-blå majoriteten meddelade att 2 005 allmännyttiga hyresätter har möjlighet att bli bostadsrätter –  av dem ligger 1 264 lägenheter i söderort och 741 lägenheter i västerort.

Fakta

Så många hyresrätter kan bli bostadsrätter:

HÄSSELBY GÅRD

Antal: 266 lägenheter.

Föreningar: Säteritaket 2, Tapetrabatten 2.

GRIMSTA

Antal: 475 lägenheter.

Föreningar: Tungstenen 5, Neonet 1, Silvret 2, Uranet 1.

SÄTRA

Antal: 101 lägenheter.

Föreningar: Bysätra 1.

SKÄRHOLMEN

Antal: 293 lägenheter.

Föreningar: Harholmen 1.

VÄSTERTORP

Antal: 173 lägenheter.

Föreningar: Utslagningen 1, Glanskisen 1, Slalomåkaren 1.

RÅGSVED

Antal: 445 lägenheter.

Föreningar: Bäverpälsen 2, Bäverdalen 1, Låshuset 1, Bäverungen 3, Bäverfällan 4, Kammarlåset 1, Bäverfällan 6.

FAGERSJÖ

Antal: 128 lägenheter.

Föreningar: Mätbandet 1, Mätpinnen 1.

BAGARMOSSEN

Antal: 124 lägenheter.

Föreningar: Näringsministern 1, Kanslisten 2.

– Det handlar om 22 bildade bostadsrättsföreningar där majoriteten av hyresgästerna nu vill äga sin bostad. Dessa ytterstadsområden behöver mer blandade boendeformer och jag hoppas att de boende kommer att välkomna stadens erbjudande, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Tanken med ombildningen är att staden vill att sex av tio lägenheter av det kommunala bostadsbeståndet ska vara hyresrätter efter ombildningarna.

Men oppositionen tycker att det är en katastrof för allmännyttan och att bostadskrisen i Stockholm kommer att bli än värre.

Vi är mitt uppe i en allvarlig bostadskris där vi främst saknar hyresrätter med överkomliga hyror. Om de här ombildningarna blir verklighet så är det just de lägenheterna som försvinner eftersom ombildningar sker i gamla billigare hyresrätter. Det är förödande för de 90 000 aktivt sökande i bostadskön som är i stort behov av en hyreslägenhet, säger Clara Lindbom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Klart: 124 hyresrätter i Bagarmossen får ombildas

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.