ANNONS

Beskedet: Inget tiggeriförbud i Stockholm de närmsta åren

Den blågröna majoriteten har, i stället för ett tiggeriförbud, fokuserat på att minska antalet olovliga boplatser i Stockholm.
Den blågröna majoriteten har, i stället för ett tiggeriförbud, fokuserat på att minska antalet olovliga boplatser i Stockholm.
Tiggeriförbud var en av läsarnas viktigaste frågor inför valet 2018.
Då var det bara Moderaterna av majoriteten i Stockholm som ville driva frågan – och när Mitt i ett år senare granskar vad som hänt finns inga planer på att ta upp ett förbud igen.
ANNONS

Det senaste halvåret har flera svenska kommuner, som Vellinge och Katrineholm, röstat igenom ett förbud. I flera andra kommuner, som Lidingö, är beslut på gång.

Stockholms kommunfullmäktige tog upp frågan i mars – men klubbades inte igenom då det bara är SD och M som är för ett tiggeriförbud.

Inför valet sa bland annat Lotta Edholm (L) att de i stället vill sätta press på de EU-­länder som inte tar hand om sin befolkning – och Erik Slottner (KD) sa att de vill att ordningsvakter avhyser olagliga bosättningar.

Har lagt frågan på is

Anna König Jerlmyr (M) sa före valet att ett förbud är en bra idé: ”Tiggarnas utsatthet är påtaglig men lösningen nås inte genom tiggeri eller olagliga boplatser.”

Men sedan dess har de tvingats lägga frågan på is och kommer inte att driva frågan under den här mandatperioden.

– Vi i majoriteten har olika åsikter i frågan, därför har vi inte gått vidare med ett förbud. Stockholms befolkning har helt enkelt inte röstat på partier som vill genomföra ett förbud och då kan vi inte göra det, säger hon till Mitt i.

Jobbar hårdare mot boplatser

I stället har den blågröna majoriteten fokuserat på att minska antalet olovliga boplatser i Stockholm.

ANNONS

– Det gör vi genom ett starkare samarbete med socialtjänsten och fler ordningsvakter som hjälper till att avhysa personer som bor illegalt på offentliga platser, säger Anna König Jerlmyr och lägger till att majoriteten i framtiden vill jobba förebyggande mot människohandel med hjälp av EU-teamet och informera mer om till exempel härbergen.

Oppositionen: ”Något helt annat efter valet”

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk till hur frågan hanterats.

– Moderaterna gjorde före valet ett oerhört stort nummer av att de skulle införa tiggeriförbud i Stockholm. Efter valet blev det något helt annat. Nu kan ju jag vara nöjd med att de inte infört tiggeriförbud, för jag tycker inte att det är rätt väg att gå. Men de som röstade på M på grund av det löftet ser förmodligen annorlunda på saken.

Karin Wanngård Socialdemokrat

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd. Foto: Stefan Källstigen

Fakta

Så svarade majoriteten på frågan om tiggeri inför valet 2018

”Bör Stockholms stad införa tiggeriförbud?”


Anna König Jerlmyr (M):

–Ja. De insatser som hittills gjorts har inte hjälpt. Tiggarnas utsatthet är påtaglig men lösningen nås inte genom tiggeri eller olagliga boplatser.

Daniel Helldén (MP):

– Nej. Vi vill inte ha ett samhälle där vi förbjuder utsatta männi­skor från att be om hjälp.

Lotta Edholm (L):

– Nej. Vi måste sätta press på de EU-­länder som inte tar hand om sin befolkning. Otillåtna boplatser ska avhysas snabbare och vi måste hindra att EU­-migranter själva utnyttjas.

Karin Ernlund (C):

–Nej. Vårt mål är att lyfta människor bort från tiggeri genom att förbättra villkoren för utsatta grupper, tiggeriförbud löser inte proble­men.

Erik Slottner (KD):

–Nej, men Stockholm bör an­ställa kommunala ordningsvakter med befogenhet att avhysa olagliga bosättningar. Avhysningarna ska ske snabb­ are och utan kostnader för markägaren.