Beskedet: Det blir ingen valborgseld i Årsta

Det blir en vår utan valborgseld i Årsta.
Det blir en vår utan valborgseld i Årsta.
Mitt i kunde i onsdags berätta att valborgsfirandet i Årsta var hotat efterso ansökan till polisen lämandes in för sent. Då fanns fortfarande en strimma hopp om att firandet kunde räddas.
Nu står det helt klart att firandet blir inställt.

I över 30 år har det ordnats traditionsenligt valborgsfirande vid Årstaliden. Omkring 2 500 personer brukar komma till firandet i Årsta som bjuder på fackeltåg, vårtal, valborgskör, fiskdamm, lotteri, korv och fika.

Men i år blir det inte blir något valborgsfirande vid Årstaliden. Polisen har nämligen gett avslag på föreningen Årstablicks ansökan. Orsaken är att den lämnades in två dagar för sent.

– Den skulle ha lämnats in före den 17 april och vi missade det. Miljöförvaltningen behövde också ha den eftersom det är naturreservat så beslutet är oåterkalleligt. Det var nära att det blev inställt redan förra året i samband med att det blev naturreservat och nu blev det så i år. Det är förstås väldigt tråkigt, säger Lennart Rönnestig, ordförande i föreningen Årstablick.

Behövs fler som hjälper till

Nu är det högst osäkert om det blivit någon valborgseld ändå eftersom räddningstjänsten avråder från eldning. Men Årstablick har inte heller tillstånd att ha en folksamling och därför är hela firandet inställt.

– Jag har ringt runt och gjort avbeställningar på godis, fika och facklor, säger Lennart Rönnestig.

Han hade inte fått ihop tillräckligt många som ville hjälpa till vid valborgsfirandet och hoppas att det inställda firandet kanske för något gott med sig.

– Jag hade bara fått ihop 15 personer och vi behöver vara minst 25. Alla vill att  vi ordnar det, men det blir svårare att få tag i folk som hjälper till. Det här kanske ändå gör att folk förstår att vi behöver vara fler som hjälps åt om det ska bli något, säger Lennart Rönnestig.