ANNONS

Skyddar vargen genom skogspromenader

Beslutet om skyddsjakt väcker protester. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Beslutet om skyddsjakt väcker protester. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Den pågående skyddsjakten mot Rialavargen har fått en del boende runt om i Vallentuna och Norrtälje att reagera kraftigt.
En grupp anonyma vargbeskyddare menar att 50-talet personer nu turas om att vandra i skogen för att få jägarna att lägga ner sina vapen.
ANNONS

Efter att tre sällskapshundar tagits av vargen i norra Stockholm, och ett tillfälle då ett litet barn kommit nära vargen, fattade länsstyrelsen den 20 september beslutet om att inleda skyddsjakt.

Det har fått en del boende i Vallentuna och Norrtälje kommun, inom den geografiska området för skyddsjakten att organisera en gemensam protest mot vad de anser är ett beslut taget på felaktiga grunder.

– Nu är det fel att påstå att vargen skulle vara hotfull mot människor. Det är snarare alla jägare som skrämmer bort vargen från skogen, och tvingar den att gå nära in på hustomter, säger en vargbeskyddare som inte vill uppge sitt namn.

En löst sammansatt grupp av privatpersoner, bosatta i Brottby, Riala och Sättra, har nu gått samman för att beskydda vargen. Tillsammans vandrar de i skogen som en slags demonstration under fredliga förtecken.

”Agerar genom dialog”

Via forum på sociala medier håller gruppmedlemmarna kontakt med varandra och bestämmer tid och plats för vandringsturerna.

– De flesta har vanliga jobb och deltar i mån av tid. Jag har själv fullt upp med annat om dagarna och är ute och vandrar när det uppstår en lucka i schemat.

Om det skulle uppstå en situation där ni hamnar mellan jägarna och vargen, hur agerar ni då?

– Vi vill bara gå ut och visa att vi värna om vargen. Möter vi jägarna så pratar vi med dem, så att de förhoppningsvis vänder av egen vilja. Vi kommer bara agera genom dialog och be dem prata med länsstyrelsen. Så kanske de förstår att vi är många som inte tycker att vargen ska skjutas. Vår protest är som en demonstration, vi vill ju att länsstyrelsen ska få upp ögonen att de gör fel.

ANNONS

Länsstyrelsens kommunikationschef ger ingen åsikt över protesterna mot skyddsjakten och svarar följande på kritiken:

– Vi har ett väl detaljerat beslutsunderlag varför skyddsjakten är inledd. Kritiken och skäl till överklagan bland annat, är byggt på argument om de aktuella vargarnas genetik, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Fler är kritiska mot beslutet

Skyddsjaktsbeslutet har blivit överklagat av en förening och en Facebookgrupp som tidigare har bedömts ha talerätt i mål om jakt på stora rovdjur, skriver Svensk jakt.

Djurskyddsorganisationen ”Jaktkritikerna” anser att de två kända Rialavargarna, en tik och en hane, är genetisk värdefulla och bör bevaras vid liv. I sin överklagan kritiserar de även länsstyrelsen för att inte ha gett tydlig information till djurägare hur man skyddar sina tamdjur mot vargen, och inte prövat metoder som akutfållor och skrämselskott.

Facebookgruppen ”Nätverket för varg och lo”, skriver i sin överklagan att vargen inte ska straffas för att sällskapshundar springer lösa i skogen, och för att fårägare inte har skyddsstängsel mot rovdjur runt sin tamboskap.

Beslutet gällande skyddsjakt mot Rialavargen gäller till och med lördag den 30 september.

Till Lokaltidningen Mitt i, har några privatpersoner hört av sig anonymt och berättat att de går i skogen med syfte att beskydda vargen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.